Cu linia frontului spartă de şi cu podul lovit, dictatorul Rusiei rade de pe faţa pământului oraşele Ucrainei

11 Oct. 2022, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2022, 08:08 // Actual //  bani.md

Oamenii din marile oraşe ale Ucrainei, printre care şi capitala Kiev, s-au trezit cu zeci de rachete trase de Rusia în zonele civile – sunt morţi şi răniţi, oameni care mergeau la serviciu.

Atrocitaţi de felul acesta s-au mai întâmplat în istorie l După ce România, în cel de-al doilea război mondial, a părăsit tabăra germană, Bucureştiul a fost bombardat fără milă de aviaţia germană.

Aviaţia americană şi cea britanică au ras de pe faţa pământului Dresda şi au năruit Berlinul, dar se credea că o astfel de epocă a apus.

În total, armata rusă a lansat 83 de rachete către Ucraina, după ce ucrainenii au lovit „podul lui Putin” care leagă Crimeea de Rusia.
Luni, pe timp de zi, la o oră în care oamenii mergeau la lucru, forţele armate ruse ale lui Vladimir Putin au atacat cu rachete de croazieră marile oraşe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev. Bombardamentul, inclusiv asupra civililor, vine ca răzbunare la lovirea podului Kerci, despre care ruşii spun că a fost un „atac terorist” ucrainean. Ucraina nu şi-a asumat în mod oficial atacul asupra podului care leagă Federaţia Rusă de Crimeea, dar oficialii ucraineni au sugerat că ei ar fi fost în spatele atacului. De asemenea, răspunsul Rusiei vine după ce, în urmă cu mai bine de o lună, ucrainenii au pornit o ofensivă de succes în estul şi sudul Ucrainei, în teritoriile ocupate de ruşi, şi au eliberat puncte strategice, printre care oraşele Izium şi Liman.

În atacul de luni asupra Ucrainei ar fi vorba ce cel puţin 10 victime civile, potrivit poliţiei ucrainene. Atacul ar fi fost realizat cu 83 de rachete, dintre care, potrivit forţelor armate ucrainene, 43 ar fi fost doborâte.

Alianţa nord-atlantică a condamnat, luni, atacurile „oribile“ ale armatei ruse asupra civililor ucraineni şi a anunţat că va continua susţinerea pentru administraţia de la Kiev, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, citat de Mediafax.

„Am vorbit cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, şi am condamnat atacurile oribile şi generalizate asupra infrastructurii civile din Ucraina“, afirmă secretarul general al alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde.

Dictatorul rus Vladimir Putin a avertizat, luni, Ucraina că va primi o „ripostă dură“ dacă va continua „activităţile teroriste“ pe teritoriul Rusiei, iar fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională, a cerut înlăturarea „regimului“ de la Kiev.

„Dacă vor continua tentativele de atacuri teroriste pe teritoriul nostru, Rusia va avea o ripostă dură, adecvată nivelului ameninţărilor“, a declarat Vladimir Putin, conform publicaţiei Die Zeit, cu ocazia reuniunii Consiliului pentru Securitate Naţională.

Fostul preşedinte şi prim-ministru Dmitri Medvedev, în prezent vicepre­şedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională, a cerut „destruc­turarea totală” a puterii politice din Ucraina.

„Primul episod a avut loc deja, vor exista şi altele. Din punctul meu de vedere, obiectivul trebuie să fie destructurarea totală a regimului politic de la Kiev. Statul ucrainean, în configuraţia sa actuală, are un regim politic nazist şi va reprezenta o ameninţare permanentă, directă şi clară pentru Rusia“, a afirmat Dmitri Medvedev, potrivit cotidianului Le Monde.

Şi Uniunea Europeană, prin vocea unui purtător de cuvânt al executivului euro­pean, a condamnat bombardarea oraşe­lor ucrainene, consemnează Mediafax.

„Sunt atacuri barbare şi laşe, care vizează civili nevinovaţi în drum spre muncă şi şcoală în traficul de dimineaţă”, a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. El a descris loviturile ca fiind o încălcare a dreptului umanitar internaţional şi a declarat că liderii politici şi militari ai Rusiei vor fi traşi la răspundere pentru acestea şi alte crime de război.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ