Cu oiștea în gard! Sturza: Reforma justiției s-a transformat în penibil

29 Feb. 2024, 19:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Feb. 2024, 19:19 // Actual //  Lupu Eduard

E penibil. Ceea în ce s-a transformat „reforma” justiției, lupta cu corupția, aducerea acasă a fugarilor și recuperarea miliardului. Romantismul politic, presărat cu lipsa de realism și profesionalism, a dus gloaba justiției moldovenești în gard…, constată fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza.

Cu vetting cu tot, potrivit lui Sturza, dacă Olesea nu a vrut, Sergiu nu a putut, ce ați dorit, care rezultat?!

„Știu că mulți se vor supăra, dar acest deznodământ a fost previzibil chiar de la început. Lucru pe care personal l-am spus atât în privat, cât și în public. Din curiozitate, am încercat să mă documentez cum au procedat alții, cei care au eșuat la italienii cu „mâinile curate” sau albanezii cu „vetting-ul” și cei care au reușit, precum frații noștri din România. Și aici nu mă refer la PR Macovei, la reforma reală. Am și adus la Chișinău experți. Dar s-a mers pe „revoluție”, nu pas cu pas. Sistemul a ripostat, racolându-i imediat pe cei care „nu au vrut” și corupându-i pe cei cu „pufușor”, mai spune omul de afaceri.

Sturza se întreabă retoric dacă e lupta pierdută? Nu!

„Sigur, faptul că practic a dispărut corupția la nivel înalt, dând un semnal clar pe verticală, că s-au developat interesele și retractorii e un lucru foarte bun. Ar fi bine să recunoaștem (public) eșecul (nu și înfrângerea) și să regândim tactica. Doar tactica, fiindcă strategia este corectă. S-o mai rărim cu sfetnicii de duzină, întreținuți pe bani grei. Și să apelăm la oameni de bună-credință locali, de peste Prut. Nu, nu talibani cu justiție televizată. Oameni și fapte reale”, conchide fostul premier.

P.S. „Experiența” cum am măsluit și „ales” procurorii ar trebui să ne fie de mare învățătură”.
P.P.S. Există opinia că inteligența artificială (care nu ia mită!) ar substitui 80-90% din justiție. Ce bine ar fi!

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău