Culisele afacerii Parimatch: spălare de bani, ilegalități, conexiuni cu mafia rusă

11 Aug. 2022, 12:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
11 Aug. 2022, 12:39 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Parimatch, compania ucraineană de pariuri, este constant în mijlocul scandalurilor: de la spălare de bani până la conexiunile cu mafia rusă, toate acestea definesc businessul deținut de Eduard Shvindlerman, un om despre care se spune că ar fi un vechi membru al unei grupări mafiote, potrivit media ucrainene și nu numai.

Parimatch a intrat pe piața din Ucraina în anul 1994 și a fost condusă, încă de la înființare, de Eduard Shvindlerman, o figură enigmatică, un om apropiat de grupări criminale și cu conexiuni în mafia rusă, scrie stiripesurse.ro

Companie de pariuri este bine-cunoscută în Ucraina, cu locații la fiecare colț de stradă, dar puțini oameni știu cu adevărat cine este Eduard Shvindlerman, omul din spatele afacerii. Este dificil de conturat un profil complet al acestuia, având în vedere faptul că Shvindlerman este o persoană foarte discretă, necunoscută publicului larg. Zvonurile care circulă și câteva articole din presă îl prezintă pe Eduard Shvindlerman drept un om periculos, care are conexiuni cu mafia rusă și care este implicat în tot felul de activități ilegale. Încă de când Parimatch a intrat pe piață, au început să apară întrebări despre afacere și despre proprietarul acesteia. Multe dintre aceste întrebări sunt și acum fără răspuns.

Parimatch a intrat mai întâi pe piața din Ucraina, dar în timp s-a extins și în alte țări din Blocul Estic: Belarus, Georgia, Rusia. În Ucraina, sunt zvonuri că Eduard Shvindlerman a preluat controlul total asupra businessului cu jocuri de noroc din țară și că tot el este cel care are de profitat cel mai mult de pe urma legii prin care jocurile de noroc au fost, din nou, legalizate în Ucraina.

Trebuie menționat și faptul că, în ciuda istoriei, relațiilor pe care Eduard Shvindlerman le are cu grupări criminale, scandalurilor și numărului mare de cazuri împotriva ei, compania Parimatch continuă să-și desfășoare activitatea fără probleme, iar omul din spatele businessului pare să fie protejat de autorități. Sunt surse din zona specială care susțin că Parimatch are în plan să intre și pe piața din România, deși compania se află, în prezent, pe lista neagră a ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc).

Odeta Nestor, fostă președintă a ONJN, și Cristi Crețan, de la agenția de PR Grayling, reprezentatul PokerStars în România, încearcă să le faciliteze celor de la Parimatch accesul pe piața din România și au organizat, în acest sens, o întâlnire cu reprezentanți ai ONJN. Compania al cărei proprietar este Eduard Shvindlerman este inclusă pe nu mai puțin de opt liste de sancțiuni. În iunie 2021, Parimatch era listată în 97 de documente ale tribunalelor, majoritatea în cazuri penale. De-a lungul anilor, scandalurile au urmărit Parimatch și pe fondatorul ei, Eduard Shvindlerman, mai mentionează sursa citată.

În anul 2015, mai mulți reprezentanți ai companiei au fost investigați, la cererea Departamentului de Investigații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care i-a acuzat că au organizat, ilegal, pariuri în Ucraina (în perioada în care acestea erau ilegale, înainte să intre în vigoare legea „promovată” de Eduard Shvindlerman). În timpul investigației, s-a stabilit că trei persoane au desfășurat activități prin care au organizat pariuri în case de pariuri și online, sub brandul Parimatch.

Proprietarul Parimatch, Eduard Shvindlerman, a declarat, la acel moment, când jocurile de noroc erau ilegale, că businessul lui nu mai activează pe piața din Ucraina de șase ani și că nu are nicio legătură cu site-ul parimatch.com, site-ul fiind totuși deținut de o companie internațională cu același nume: Parimatch, despre care s-a aflat că operează de mai bine de 20 de ani în domeniul jocurilor de noroc și are reprezentanțe în mai multe țări din Comunitatea Statelor Independente.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău