Cum a încercat Kremlinul să pedepsească Londra pentru susținerea Ucrainei: Cazul „guvernului controlat de servicii”

30 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

Dacă bombele și gloanțele sunt concentrate exclusiv asupra Ucrainei, Rusia țintește, în războiul informațional, principalii aliați ai Kievului. În prim-plan acum este Marea Britanie, după ce hackerii au spart emailurile unor personalități și au publicat pe site-uri obscure și rețele de socializare informații menite să compromită guvernul de la Londra.

La prima vedere, Gwythian Prins, profesor la London School of Economics, nu se încadrează în tiparul țintelor urmărite de hackerii ruși. Însă el era doar o pârghie pentru a ajunge mai departe: e-mailurile sale personale conțineau nu doar detalii despre viața lui de zi cu zi, ci și informații surprinzătoare despre un complot de preluare a controlului asupra guvernului, relatează Politico.

Ținta reală a fost un prieten, Richard Dearlove, cu care profesorul coresponda prin intermediul mailurilor criptate. Susținător fervent al mișcării Brexit, Dearlove a fost șef al MI6, agenția britanică de spionaj.

Hackerii au spionat și alte figuri politice din Marea Britanie, printre care și activistul marxist Paul Mason, fost jurnalist economic de televiziune, în prezent comentator politic, care a îndemnat mișcarea de stânga să susțină eforturile guvernului britanic de a-l înfrunta pe Vladimir Putin.

Atacurile au avut loc sub forma unor escrocherii de tip phishing și indică drept suspect un grup de hackeri intitulat Cold River, foarte activ după invadarea Ucrainei. Cunoscut și sub denumirile Callisto și Reurse Team, grupul a atacat think-tankuri din SUA, birouri NATO și militari din Europa de Est, potrivit analiștilor Google și altor specialiști.

Grupul a folosit o metodă specifică prin care păcălea oamenii să introducă datele de utilizatori și parolele pe site-uri care păreau sigure. Astfel, hackerii au obținut acces în inboxurile conturilor de mail de pe platforma ProtonMail, în ciuda reputației acesteia în materie de securitate.

În căutarea unui complot inexistent

Experții avertizează că hackerii și chiar freelancerii care vând datele obținute ilegal unor entități puternice împânzesc LinkedIn-ul și alte rețele de socializare cu profiluri false pentru a depista cine cu cine comunică în privat, apoi lansează atacuri asupra unor ținte multiple din grupurile de prieteni sau colegi.

În cazul celor doi susținători ai Brexit, profesorul Prins s-a dovedit ținta perfectă. Susținător pasionat al mișcării pro-Brexit, având contacte în guvernul britanic și în nucleul dur al Partidului Conservator cu care a ținut legătura în bătăliile politice de dinaintea referendumului din 2016, Prins avea un cont de e-mail cu inbox-ul plin de detalii picante.

Profesorul este o figură excentrică în mediul academic. A scris articole pentru Net Zero Watch, un grup de campanie din care face parte controversatul politician conservator Nigel Lawson, un sceptic al schimbărilor climatice. Prins a lansat și afirmații nedovedite potrivit cărora Putin ar fi bolnav de Parkinson.

Mesajele private pe care el le-a trimis la apogeul Brexitului, în 2018 și 2019, au fost publicate în aprilie 2022, la câteva luni după invadarea Ucrainei, pe un site făcut la comandă. Acestea conțin detalii banale despre viața lui privată, toate făcute publice de hackeri pe un site abia creat, numit sugestiv „Sneaky Strawhead” („Capul de paie șiret”), aluzie la aspectul fizic al premierului Boris Johnson.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 12:59
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
08 Apr. 2025, 12:59 // Oameni şi Idei //  bani.md

Cum atragi clienți premium și îți dublezi veniturile într-o piață beauty tot mai aglomerată? Tatiana Manoli, specialistă în cosmetologie neinvazivă, ne arată că secretul stă în disciplină, strategie și adaptare. Cu o activitate independentă și venituri lunare între 600 și 1200 de euro, Tatiana are un obiectiv ambițios: să ajungă la 2500 de euro pe lună în doar un an.

Dar drumul spre succes nu e simplu. Creșterea prețurilor, schimbarea comportamentului clienților și promovarea insuficientă sunt doar câteva dintre provocările care pun la încercare chiar și profesioniștii din domeniu.

În cel mai recent episod al emisiunii „Afaceri la Microscop”, difuzată pe RLIVE TV, Tatiana dezvăluie ce înseamnă să „joci după reguli” și cum poți transforma o afacere beauty într-un brand profitabil și de încredere.

Urmărește „Afaceri la Microscop” – sâmbătă, de la ora 22:00, și în reluare duminică, la ora 15:00, doar pe RLIVE TV.

 
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL