Cum a modificat Iranul dronele furnizate Rusiei pentru a provoca daune maxime infrastructurii energetice a Ucrainei

11 Feb. 2023, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Feb. 2023, 07:42 // Actual //  Lupu Eduard

Iranul modifică dronele de atac pe care le livrează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime instalațiilor de infrastructură din Ucraina, informează CNN, citând un nou raport de investigație al organizației Conflict Armament Research (CAR) din Marea Britanie.

Grupul de investigații a examinat focosul neexplodat al unei drone iraniene Shahed-131 descoperit în regiunea Odesa în octombrie. Potrivit analiștilor, focoasele, de aproximativ doi metri, au fost „modificate în grabă cu straturi prost montate de zeci de fragmente mici de metal” care se împrăștie pe o rază mare la impact.

În jurul perimetrului focosului au existat și 18 „încărcări” mai mici, care, atunci când sunt topite de exploziv, sunt capabile să străpungă armura și să creeze un fel de efect exploziv de „360 de grade”, se arată în raportul CAR.

Combinația acestor elemente crește semnificativ capacitatea focosului de a distruge ținte precum centralele electrice, rețelele de distribuție, liniile electrice și transformatoarele mari și puternice, potrivit raportului. De asemenea, complică foarte mult lucrările de reparații.

„Au existat multe speculații că, probabil, acești explozivi sunt ieftini și simpli”, a declarat pentru CNN Damien Spleeters, unul dintre anchetatorii care lucrează la raport. „Dar privind focosul, este clar că s-a gândit mult pentru a se asigura că poate provoca cât mai multe daune posibile infrastructurii pe o rază mare”.

Rusia a lansat peste zece lovituri masive împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, folosind simultan zeci de rachete și drone fabricate iranian. Aceste atacuri au ucis zeci de civili și au deteriorat grav sistemul energetic al Ucrainei, provocând întreruperi de energie, încălzire și apă în toată țara și forțând autoritățile să impună întreruperi de curent.

Direcția principală de informații militare ucrainene a declarat pe 4 ianuarie că forțele ruse au folosit aproximativ 660 de drone Shahed-131 și -136 de fabricație iraniană în Ucraina de la prima lor folosire în septembrie 2022.

Rusia a devenit dependentă de dronele iraniene, deoarece acestea reprezintă o alternativă ieftină la rachetele de precizie, al căror stoc armata rusă l-a epuizat semnificativ.

Atacuri masive la o zi după turneul lui Volodimir Zelenski în Europa

Rusia a lansat vineri, 10 februarie, „atacuri masive” cu rachete și drone, la o zi după turneul lui Volodimir Zelenski în Europa. Sirenele de raid aerian au fost declanșate în mare parte din țară vineri dimineață.
„Inamicul a lovit orașe și facilități de infrastructură critică”, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei, adăugând că șapte drone kamikaze de fabricație iraniană au fost lansate din Marea Azov și șase rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.
Forțele aeriene au precizat că au doborât cinci drone și cinci rachete Kalibr.

Rusia a efectuat, de asemenea, un atac masiv cu „până la 35 de rachete antiaeriene ghidate” în regiunea Harkov din est și regiunea Zaporojie din sud, relatează AFP.

În Harkov „au fost vizate instalații critice și de infrastructură”, ceea ce a dus la incendii, dar care au fost stinse rapid, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov.

El a precizat că nimeni nu a fost rănit, dar că unele părți ale orașului au rămas fără curent electric.

„Infrastructura energetică și industrială” a suferit pagube în Zaporojie, lăsând secțiuni ale orașului fără electricitate, a declarat oficialul local Anatoli Kurtev. Kurtev a declarat că au fost înregistrate 17 lovituri în decurs de o oră – „cel mai mare număr” de la invadarea Rusiei în urmă cu aproape un an.
Operatorul energetic ucrainean Ukrenergo a declarat că „mai multe instalații de înaltă tensiune” au fost afectate în estul, vestul și sudul Ucrainei, ceea ce a dus la întreruperi de energie electrică în unele zone.

Rusia a vizat și „centrale electrice și instalații ale sistemului de transmisie”, a declarat Ukrenergo, adăugând că au fost instituite întreruperi de urgență ale energiei electrice.

Conflictul escaladează în sud și est

Kievul a anunțat în ultimele zile un nou asalt din partea Moscovei, în apropierea zilei de 24 februarie, când se împlinește un an de la invazie.

Analiștii militari spun că președintele rus Vladimir Putin mizează pe timp și speră că sprijinul Europei pentru Ucraina va scădea, relatează Associated Press.

Agenția de informații militare de la Kiev a declarat că forțele rusești au lansat o ofensivă în regiunile Donețk și Luhansk, parțial ocupate, cu scopul de a prelua controlul total al întregii regiuni industriale, cunoscută sub numele de Donbas.

Forțele rusești au lovit joi infrastructura critică din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și au lansat mai multe lovituri asupra infrastructurii energetice din Zaporojie vineri dimineață.

În Harkov, autoritățile încă încercau să stabilească informații privind victimele și amploarea distrugerilor, primarul Ihor Terekhov afirmând că ar putea exista întreruperi ale încălzirii și ale furnizării de electricitate și apă.

În orașul Zaporojie, forțele rusești au lovit de 17 ori în doar o oră, vineri dimineață, potrivit lui Anatoli Kurtiev, secretar al Consiliului municipal.

Oficialul ucrainean a spus că loviturile au vizat infrastructura energetică: „În doar o oră, au fost documentate 17 lovituri inamice în oraș – cel mai mare număr de la începutul invaziei la scară largă. Informațiile privind amploarea pagubelor și a victimelor sunt în curs de actualizare”, a spus acesta, potrivit CNN.

Întrebat dacă este de acord că ofensiva rusă a început deja, Pavlo Krilenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat joi: „Da, cu siguranță”.

În jurul mai multor orașe, precum Bahmut, Avdiivka și Vuhledar, care au fost martore ale unora dintre cele mai sângeroase bătălii din război, „forțele și mijloacele inamicului se intensifică acolo cu o intensitate zilnică”, a spus oficialul ucrainean, citat de Reuters.
De asemenea, guvernatorul din Luhansk, Serhii Haidai, a declarat joi că „în ultima săptămână… până la 10 zile, frecvența bombardamentelor a crescut. Numărul zilnic de atacuri a crescut”.

El a spus că a avut loc un nou asalt major al Rusiei în jurul Kreminna, de-a lungul unei porțiuni nordice a frontului de est, dar că forțele Moscovei „nu au avut un succes semnificativ”.

Zona mai largă a Donbasului din estul țării, formată din Donețk și Luhansk, a fost unul dintre obiectivele majore ale Rusiei, iar Kremlinul le-a declarat în toamnă ca fiind printre cele patru teritorii anexate, în urma unor referendumuri denunțate de Occident ca fiind falsificate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău