Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0.5576%
 • USD
  17.8399
  0.3503%
 • RUB
  0.2391
  0.5019%
 • RON
  4.3609
  0.5572%
 • UAH
  0.6431
  0.2799%

Cum putem înlocui lockdown-ul? Ce spune Igor Boțan

15 Mart. 2021, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
15 Mart. 2021, 15:45 // Actual //  Fetco Veronica

În cadrul dezbaterii „Starea de urgență: pro și contra, aspecte sanitate, economice și politice”, desfășurată de Agenția de presă IPN, expertul Igor Boțan susține că revenirea la unele interdicții, aplicate până în ianuarie curent, precum și prin vaccinarea masivă a populației, Republica Moldova ar putea evita instituirea stării de urgență la nivel național.
Igor Boțan a amintit că, mai bine de un an în Republica Moldova activează Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP), care poate oferi soluții privind pandemia COVID-19.

„În ultimul timp, a crescut de două ori numărul de decese, dar a sporit și numărul de infectări. În ianuarie, numărul de infectări a scăzut semnificativ și a constituit cifre asemănătoare cu cele din iulie 2020, pentru că se aplicau mai multe interdicții, dar ulterior măsurile au fost relaxate, ceea a condus la sporirea numărului de infectări cu COVID-19, începând cu februarie curent”, a declarat Igor Boțan.

Potrivit lui Igor Boțan, nu este necesar ca militarii să patruleze străzile, această măsură ar spori din nou numărul cazurilor de COVID-19 în rândurile acestora.

„Dacă polițiștii ar patrula străzile așa cum o făceau anul trecut, iar asta a însemnat că zilnic circa 9 mii de polițiști monitorizau faptul cum cetățenii respectau măsurile de protecție COVID-19, nu ar fi nevoie să implicăm și militarii”, a specificat Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Starea de urgență: pro și contra, aspecte sanitate, economice și politice” este ediția a 178-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Siedel”.

Realitatea Live„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
07 Mai 2021, 06:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
07 Mai 2021, 06:50 // Actual //  Otilia Cotruța

Deputatul „PRO Moldova” și fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, anunță că fostul lider al PDM, Vladi Plahotniuc, și ex-vicepreședintele formațiunii, Serghei Iaralov, au depus un autodenunț la Procuratură după ce i-au transmis lui Igor Dodon o sacoșă cu bani în iunie 2019. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, transmite SafeNews.md cu referire la Deschide.md.

„După actul de predare a „kuliokului”, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov au mers la Procuratură și au făcut autodenunț. Deja trebuie să întrebați procurorii ce e cu acel autodenunț…

Din câte eu îmi amintesc, ceea ce s-a discutat atunci, imediat după autodenunț, Procuratura a venit și a extras toate înregistrările și toate copiile care au ținut de acel episod”, a declarat el.

Amintim că în spațiul public au apărut mai multe imagini video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon.

În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM).

Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Ulterior, PG a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.


 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă