(VIDEO) Nicolae Dabija a fost petrecut pe ultimul drum! La ceremonie s-au rostit poezii, cântece și discursuri

15 Mart. 2021, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2021, 15:56 // Actual //  MD Bani

Cu poezii, cântece și discursuri solemne, scriitorul și publicistul Nicolae Dabija a fost petrecut azi pe ultimul drum. Drumul de la Catedrala „Sfânta Teodora de Sihla” și până la Cimitirul Central din strada Armenească unde este locul de veci al maestrului, drumul a fost presărat cu flori, iar la prohodul de la cimitir au luat cuvântul zeci de oameni de vază, printre care scriitori, poeți, interpreți, deputați, ministra Culturii, Liliana Pogolșa, dar și premierul interimar Aureliu Ciocoi.

„Vă mărturisesc că, venind încoace, mă gândeam ce cuvinte să aleg pentru a aduce omagiul pe care îl merită academicianul, poetul, prozatorul Nicolae Dabija, ca până la urmă să ajung la concluzia că singurul cuvânt pe care îl spun este „mulțumesc”. Este un mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut dânsul pe parcursul vieții și pe care, vă mărturisesc, că am dorit să-l cunosc personal. N-am apucat. Dar ceea ce mă leagă de Nicolae Dabija este iarăși un lucru absolut personal. Eram tânăr, în clasele finale de școală medie, încă până a se trece de la grafia chirilică la cea latină. Și-mi amintesc acele clipe când citeam din scoarță în scoarță revista „Basarabia”, revista „Orizontul”, dar mai cu seamă „Literatura și Arta”. Și faptul că astăzi pot scrie românește cu grafie latină i se datorează regretatului Nicolae Dabija. Dânsul mi-a fost dascăl în acest lucru”, a menționat premierul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul ceremoniei de rămas bun de la Cimitirul Central.

La rândul său, ministra Culturii în exercițiu, Liliana Pogolșa a menționat că la 12 martie s-a așternut un doliu peste întreaga cultură națională a Republicii Moldova, când „unul dintre titanii literaturii românești a plecat în eternitate”„A plecat, dar ne-a lăsat o „temă pentru acasă”, pe care noi avem datoria morală să o îndeplinim cu multă responsabilitate și solidaritate”, a spus Liliana Pogolșa.

„Întreg traseul profesional al scriitorului, istoricului literar, academicianului Nicolae Dabija a fost o activitate care a inspirat generații, care a lăsat o moștenire literară de nemaivăzut. Zeci de lucrări – „Ochiul al treilea”, „Apă neîncepută”, „Privighetori împăiate”, „Zugravul anonim” și multe altele vor intra pentru totdeauna în tezaurul literaturii naționale. Neobositul Nicolae Dabija a fost întotdeauna la întâlnirile cu cadrele didactice, cu elevii și studenții, la evenimentele culturale, la întâlnirile științifice și a știut întotdeauna o vorbă bună pentru a ajunge la sufletul fiecăruia cu o povață părintească”, a mai menționat ministra Culturii.

Amintim că astăzi, în ziua înhumării scriitorului Nicolae Dabija, răpus de COVID-19, prin decretul președintelui Maia Sandu a fost declarată zi de doliu național, scrie realitatea.md.

Realitatea Live

17 Iun. 2025, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iun. 2025, 17:07 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinilor economice, investitorii pariază tot mai mult pe aur în 2025. Preţul metalului preţios a urcat cu aproape 30% de la începutul anului pe piaţa spot, iar contractele futures ating acum circa 3.400 de dolari pe uncie (28 de grame), potrivit MarketWatch. Evoluţia este determinată de conflictul dintre Israel şi Iran, temerile privind noile tarife comerciale ale lui Donald Trump şi inflaţia relativ ridicată în Statele Unite.

Cererea pentru plasamente de siguranţă – unde se încadrează şi francul elveţian – a crescut pe fondul acestor incertitudini, iar estimările arată că trendul ascendent va continua, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citat de businessmgazin.ro.

„Aurul a crescut foarte mult anul acesta şi în ultimele 12 luni; s-a apreciat şi francul elveţian, alt activ de refugiu. Incertitudinea mai mare s-a văzut pe cotaţiile aurului, care a avut o decadă foarte bună, un randament anualizat de 8% în ultimii zece ani. Este foarte mult pentru că aurul a avut nişte decenii în care a stagnat”, explică el.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aurul s-a numărat printre cele mai performante active la nivel global. Politicile comerciale imprevizibile, în special noile taxe vamale, au amplificat temerile legate de un posibil război comercial, alimentând inflaţia, încetinind perspectivele economice şi determinând investitorii să caute refugiu în metalul preţios.

De altfel, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – înregistrează o creştere de 2,8% în 2025, sub indicele paneuropean Stoxx 600, pe care l-a depăşit constant în ultimii ani. Până nu demult, S&P 500 se afla în teritoriu negativ anul acesta.

„Din anii 1920-1930 încoace, aurul n-a crescut, în medie, cu mai mult de 5%. Estimările sunt că va continua să crească pentru că este incertitudine mare. Dacă vorbim de tarifele lui Trump, ele ar pune în pericol creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi deci ar influenţa profiturile corporate”, mai spune Mihai Căruntu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO