Cum să alegi corect anvelopele de iarnă? Ce înseamnă simbolurile de pe cauciucuri

01 Dec. 2022, 10:21
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
01 Dec. 2022, 10:21 // Au Bani //  MD Bani

Anvelopele de vară trebuie înlocuite cu cele de iarnă atunci când termometrele indică o temperatură sub +7 °C, anunță Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului.

Anvelopele de iarnă asigură o aderenţă mai bună în perioada rece a anului. Ele sunt obligatorii când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de dată. Primul pas pe care trebuie să îl faceți când vreți să schimbați anvelopele este să verificați în talonul mașinii dimensiunile corecte. O anvelopă mai mare ar putea afecta articulațiile autoturismului și în același timp va scădea performanțele de frânare și de stabilitate.

În acest context, Inspectoratul îndeamnă șoferii să fie atenția la caracteristicile tehnice: indicele de sarcină, indicele de viteză, nivelul de zgomot și data producerii. 

Indicele de sarcină reprezintă sarcina maximă în kilograme pe care o anvelopă o poate transporta la viteza maximă indicată de indicele de viteză. Acesta variază între 60 (250 kg) și 165 (5150 kg).

Indicele de viteză indică viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru a putea suporta o sarcină în deplină siguranță.

Vânzătorul este obligat, la cererea consumatorului, să descifreze și să explice simbolurile imprimate pe anvelope, iar în cazul agenților comerțului electronic să descifreze caracteristicile anvelopei, în termeni simplificați. Astfel, consumatorii sunt îndemnați să solicite bonul de casă și să-l păstreze pentru minim doi ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Vârsta anvelopei este un element important. Este recomandat să nu utilizați anvelope mai vechi de 5 ani, chiar dacă adâncimea profilului este înca bună. În acest caz, îmbătrînirea cauciucului îl face dur, uneori chiar casant, având repercusiuni asupra siguranței la rulare și determinînd mărirea distanței de frânare. Spre exemplu, indicația 2216 amplasată pe partea laterală se descifrează prin indicarea săptămânei și anul de fabricație însemnând săptămâna 22 din anul 2016.

Marcajul M+S indică faptul că este vorba despre o anvelopă pentru zăpadă. Simbolul constituit din trei vîrfuri muntoase și un fulg de zăpadă(3pMSF) aplicat pe anvelopele M+S (Mud & Snow) desemnează anvelope concepute pentru condiții dificile de zapadă.

Cât costă anvelopele de iarnă

O altă recomandare este să schimbați și să montați anvelopele la centre auto specializate. Mecanicii pot verifica astfel şi presiunea din interiorul anvelopelor folosind echipamente adecvate și legalizate, pot echilibra roţile pentru a preveni defecțiuni la sistemul de direcţie.

Dacă adâncimea profilului scade sub 4 mm, atunci sporește riscul de acvaplanare şi influenţează negativ performanţele de frânare și aderență. Astfel, nu este recomandat să achiziționați anvelope uzate sub norma invocată.

Anvelopele reşapate sunt recomandate pentru circulaţia în oraş întrucât reprezintă o alternativă mai ieftină decât cele noi, însă trebuie ţinut cont de faptul că ele au performanţe mai scăzute.

Spre exemplu, indicațiile 205/60 R16 92 H marcate pe flancul cauciucului se descifrează prin:

205: lățimea anvelopei în mm;

60: înălțimea anvelopei;

R: indică o construcție radială;

16: diametrul intern al anvelopei în inchi;

92: indicele de sarcină. Pentru un indice de 92, sarcina maxima suportată este de 630 kg/anvelopă;

H: indice de viteză, iar viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru acest indice este de 210 km/h.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău