Cum un fost deputat ucrainean și un oligarh moldovean transportă petrol rusesc, ocolind sancțiunile

23 Dec. 2024, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În flota de transport clandestin a petrolului rusesc, au fost identificate companii asociate cu familia fostului deputat al Consiliului Local Odesa, Viktor Baranskii, conform unei investigații realizate de publicația „Vërstka”.

Baranskii a fost ales din partea partidului „Platforma de Opoziție — Pentru Viață” și a continuat să dețină funcția de deputat chiar și după ce companiile sale au început să exporte petrol rusesc. Acesta a fost lipsit de cetățenia ucraineană abia în februarie 2023. Iar o companie-cheie din conglomeratul complex al lui Baranskii este Zolos, înregistrată în Republica Moldova. Conglomeratul include firme ucrainene precum „Evrobalk” și „Novomar”, dar și companii rusești precum „Akvamarin Ship Management”, „Novogreyn” și „Novomar Grup-Kryuing”.

Tancurile petroliere ale companiei Zolos, identificate de „Vërstka”, aparțin unor firme din Insulele Marshall, o jurisdicție offshore care nu dezvăluie beneficiarii reali ai entităților juridice. Cu toate acestea, investigația arată că această companie, alături de alte peste 100 de firme implicate în transportul petrolului din zone sancționate, are legături cu Baranskii.

În Rusia, funcționează cel puțin șapte companii legate de Baranskii, printre care „Rusprimeksport”, „Novogreyn”, „Akvamarin Ship Management” și „Rechmorflot”. De asemenea, există „Maychanin”, „Morfot” și „Rustanker”.

În perioada 2020–2021, compania „Novogreyn” a vândut două tancuri petroliere firmelor „Rustanker” și „Rusprimeksport”. Aceste tranzacții au atras atenția autorităților fiscale ruse, care au descoperit legături directe între aceste firme și angajații lui Baranskii.

Un alt detaliu relevant este legătura dintre „Rechmortrans”, o companie a lui Baranskii, și banca rusă „Nefteprombank”. În noiembrie 2020, banca a acordat un credit de 300 de milioane de ruble acestei companii. Printre coproprietarii băncii se afla Serghei Lobanov, un partener de afaceri al oligarhului moldovean Ilan Șor, care se află în prezent în Rusia.

Ulterior, banca a intrat în faliment din cauza gestionării deficitare și a pierderilor masive. Încercările succesorului juridic al „Nefteprombank” de a recupera datoriile de la „Rechmortrans” au eșuat, iar compania lui Baranskii a transferat drepturile de creanță către „Diamand Estate”.

„Diamand Estate” deține în prezent compania „Media Invest Service” (MIS), care controlează posturile de televiziune „Primul în Moldova” și Accent TV. În septembrie 2022, aceste canale au trecut sub controlul lui Ilan Șor, consolidând influența acestuia asupra mass-mediei din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ