Cum va ajuta Uniunea Europeană Republica Moldova, dacă Rusia oprește livrările de gaz

19 Sept. 2022, 06:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2022, 06:13 // Actual //  Lupu Eduard

Federația Rusă a mai amenințat cu oprirea livrărilor de gaz, moment în care Uniunea Europeană a început să ajute Republica Moldova.

Uniunea Europeană a ajutat financiar cu 60 de milioane de euro imediat, dar și cu expertiză tehnică, pentru ca Republica Moldova să poată achiziționa gaz de pe piețele internaționale din alte surse decât sursele Moscovei, explică europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL/PPE).

„Am creat un sistem european predictibil prin care putem ajuta Republica Moldova în cazul în care gazele vor fi oprite. În primul rând, la nivel european s-a creat un sistem comun european de achiziții și stocare a gazului, sistem deschis și Republicii Moldova. Achiziționăm gazul la comun, îl stocăm la comun și punem la dispoziția statelor care au nevoie. Republica Moldova este parte a acestui sistem.

Pentru ca potențialul acestui sistem să poată fi fructificat la maxim, este nevoie de mai multe conectări între statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv între state membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova pentru a putea transporta gazul de acolo unde el există acolo unde este nevoie.

De exemplu, pentru a reduce importurile de gaz din Federația Rusă, avem nevoie de terminale de gaz lichefiat pe care să putem descărca gazul lichefiat, pe care să îl aducem de oriunde din lume. Cele mai multe terminale de gaz lichefiat există în Spania, însă din păcate Peninsula Iberică, Spania și Portugalia, nu sunt conectate cu Europa continentală prin conducte de gaz. Ca atare, nu putem transporta gazul, trebuie să realizăm și aceste interconectări.

Dar prin interconectorul existent, Iași-Ungheni, prin faptul că Republica Moldova poate avea acces la gazul achiziționat, stocat acum la nivel european, prin expertiza tehnică, prin sprijinul financiar, cred că putem ajuta Republica Moldova.

În plus, sigur mai există și populația din așa-numita regiune transnistreană, pe care Federația Rusă nu cred că dorește să o lase în frig și vom vedea”

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele turc Recepp Tayyip Erdogan reproşează duminică, 1 octombrie, faptul că Turcia şi-a ”respectat toate promisiunile”, spre deosebire de Uniunea Europeană, iar ”dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, n-are decât”.

”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani”, a tunat şeful statului turc.

”Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor”, a denunţat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

El a subliniat că ”nu va tolera nicio cerinţă nouă sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei.

”Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră”, a ameninţat el.

”Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a tunat el.

Puciul din 2016

Furia preşedintelui turc provine de la ultima hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat săptămâna aceasta Turcia, căreia-i reproşează că a condamnat un bărbat din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă armată bazându-se pe simpla utilizare a aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerată de către Ankara un instrument de comunicare privilegiat al celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat din 2016, soldat cu 250 de morţi, urmat de arestări masive şi epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul uşuat organizaţiei Fetö – acroninul folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan.

”Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul”, a denunţat Recepp Tayyip Erdogan.

”Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö”, a subliniat el.
”Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău