Cum va schimba învățământul profesional tehnic viitorul de pe piața muncii

13 Oct. 2022, 12:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Oct. 2022, 12:45 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Imediat după absolvire, tinerii din Republica Moldova se confruntă cu unele bariere în procesul de integrare profesională și de dezvoltare a carierei. Pentru a promova și susține angajabilitatea specialiștilor tineri și consolidarea formării lor profesionale, la Chișinău va avea loc conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova”. La eveniment vor participa oficiali guvernamentali, invitați speciali din țară și de peste hotare, precum și tineri specialiști și absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional.

Conferința va fi un punct de lansare în identificarea direcțiilor strategice pentru Inițiativa pentru angajabilitatea tinerilor, care facilitează colaborarea dintre instituții și actorii implicați în dezvoltarea și calificarea specialiștilor. Inițiativa pune accent pe promovarea angajabilității tinerilor în țară, consolidarea conexiunii cu piața muncii, prin formarea profesională de calitate, orientată spre satisfacerea necesităților mediului de afaceri și asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu cadre calificate pe termen scurt, mediu și lung.

În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte care se referă la principalele obstacole de integrare a tinerilor pe piața muncii din țară și prezentarea unor soluții. De asemenea, conferința va fi și o platformă de identificare a acțiunilor de suport a tinerilor, în vederea creșterii capacităților de integrare profesională, dar și de dezvoltare a unei cariere, cu implicarea organizațiilor neguvernamentale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Conferința va fi structurată în trei paneluri de discuții, cu următoarele subiecte:

  • Strategii și necesități privind suportul tinerilor, pentru integrarea pe piața muncii;
  • Implicarea mediului de afaceri în sporirea angajabilității tinerilor;
  • Abordări și soluții din partea sectorului asociativ, pentru sprijinirea integrării profesionale a tinerilor;

Ideea de a fi dezvoltată o Inițiativă pentru ocuparea tinerilor a fost lansată la conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”, desfășurată anterior. În cadrul evenimentului, la discuții și dezbateri au fost prezenți peste 150 de participanți, care au identificat împreună oportunități de formare, dar și perspective de angajare, în funcție de nevoile pieței muncii, pentru a îmbunătăți competențele tinerilor și a le spori șansele de a obține un job.

Conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova” va avea loc pe data de 26 octombrie 2022.

Pentru a participa, vă puteți înregistra accesând următorul link https://forms.gle/Kf1MKPpEwe9Jass77

Evenimentul este organizat cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 12:50 // Actual //  Lupu Eduard

Nu vreau să comenteze declarațiile domnului Stoianoglo. Dânsul este investigat pe mai multe capete de acuzare inclusiv pe partea de eliberarea ilegală liderului unei grupări oligarhice și pentru legături suspecte cu liderul acestei grupări, a comentat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco acuzațiile

„Eu consider că are o strategie de apărare și ceea ce a făcut ieri, anterior sau ceea ce va face ulterior ține de acțiuni care vizează strategia de apărare în fața instituțiilor statului”, a punctat Litvinenco.

Ieri într-o conferință de presă, Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo a venit cu acuzații grave la adresa ministrului Justiției.

„Este o bătaie de joc adevărată. Toate dosarele sunt falsificate, probe cu scrisori de la Rizea, care spune tot felul de prostii. Am cerut astăzi procuraturii ca persoanele menționate, Litvinenco și marionetele sale din CSP să fie trase la răspundere penală. Puterea și-a subjugat procuratura, iar pe mine m-au scos pentru că nu le-aș fi permis o astfel de ilegalitate.

„Nu cred că autenticitatea corespondenței lui Litvinenco mai poate fi pusă la îndoială. În unele mesaje, Litvinenco e informat că celula pentru mine deja e pregătită și îi expediază și poze cu aceasta”, a spus Stoianoglo.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco ar fi pregătit reținerea Procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo și ar fi coordonat chiar și celula în care ar fi stat Stoianoglo în penitenciarul 13, potrivit scurgerilor pe canalul de Telegram al acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău