Curs valutar în ultima zi a primăverii. Cât costă azi un euro și un dolar

31 Mai 2021, 10:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
31 Mai 2021, 10:59 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța
Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru ziua de luni, 31 mai, un curs de 21 de lei şi 44 de bani pentru un euro, valoare în scădere cu şapte bani față de cea înregistrată la finele săptămânii trecute.

Dolarul american este cotat la prețul de 17 lei şi 61 de bani, valoare în scădere cu un ban.

Leul românesc costă patru lei şi de 35 de bani, hrivna ucraineană – 64 de bani, iar rubla rusească este cotată la 23 de bani.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 10:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 10:49 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Tehnologiile de ultimă generație ne permit astăzi să reciclăm și reutilizăm o bună parte a resturilor și deșeurilor generate de oameni. Cu toate că penele sunt percepute ca deșeuri, în multe țări este o resură valorificată întrucât există o tehnologie ce permite prelucrarea penei de pasăre. De ceva timp această tehnologie a fost implementată cu succes și în Republica Moldova.

Este vorba de un proces inovațional care folosește biotehnologiile si metode specifice de uscare si mărunțire prin activarea moleculelor. Tehnologia asigură o eficienţă maximă de prelucrare a penelor într-un produs uşor asimilabil, folosind doar energie electrică fără emisii poluante și fără a folosi apă în procesul de producţie. Metoda biotehnologică din reactor și cea mecano-fizică din concasor, cu influenţă directă doar asupra produsului prelucrat, exclude poluarea mediului și asigură obţinerea de noi produse proteice şi concentrate de aminoacizi, scrie Cotidianul.

Astfel tehnologia de prelucrare cuprinde două etape:

Prima e legată de biotehnologii, anume aici având loc fermentarea penelor pe parcursul a câteva ore în condiții speciale de temperatură, umiditate și amestecare continuă. La a doua etapă, produsul intermediar fermentat este supus unor condiții de turbulență extremă, aici având loc mărunțirea și uscarea simultană a produsului finit la temperaturi joase.

În urma prelucrării penelor se obține  un concentrat proteic din pană de pasăre, folosit la hrănirea animalelor de fermă, păsări, pești, animale de blană și animale de companie.