Cum să cultivi ciuperci într-o mină unde anterior se extrăgea calcar. Istoria antreprenorului de la Făurești (VIDEO)

31 Mai 2021, 11:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
31 Mai 2021, 11:16 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Ciupercile sunt considerate o cultură de nişă în Republica Moldova. Puţini se aventurează însă să iniţieze o afacere pe acest segment. Sergiu Cichir face parte din lista celor care fac excepţie. Într-o mină din satul Făureşti, municipiul Chişinău, de unde anterior se extrăgea calcar, antreprenorul a început să cultive ciuperci de tipul Pleurotus, cunoscute în popor ca păstrăv. Afacerea devine profitabilă, iar fermierul spune că îşi doreşte acum să cucerească noi pieţe de desfacere, relatează Mesager.

 

Pe o suprafaţă de două hectare, Sergiu Cichir cultivă, de trei ani, câteva soiuri de ciuperci. Terenul este amplasat într-o fostă mină, de unde pe timpuri se extrăgea calcar. Fermierul spune că îşi cultivă ciupercile după o tehnologie proprie, în saci de polietilenă adaugă miceliu şi rămăşiţe de produse ecologice.

Chiar dacă reuşeşte să crească ciuperci de calitate, fermierul afirmă că în prezent nu are unde le comercializa. Şi-a pus amprenta şi situaţia pandemică în care ne aflăm.

Producătorul mai spune că în prezent piaţa locală este dominată de ciupercile de import, fapt ce-i afectează vânzările.

Deşi întâmpină mai multe dificultăţi, producătorul menţionează că nu se dă bătut şi că priveşte cu încredere spre viitor. Visul său cel mare este de a promova ciupercile moldoveneşti pe noi pieţe de desfacere.

 

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău