Cum să cultivi ciuperci într-o mină unde anterior se extrăgea calcar. Istoria antreprenorului de la Făurești (VIDEO)

31 Mai 2021, 11:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
31 Mai 2021, 11:16 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Ciupercile sunt considerate o cultură de nişă în Republica Moldova. Puţini se aventurează însă să iniţieze o afacere pe acest segment. Sergiu Cichir face parte din lista celor care fac excepţie. Într-o mină din satul Făureşti, municipiul Chişinău, de unde anterior se extrăgea calcar, antreprenorul a început să cultive ciuperci de tipul Pleurotus, cunoscute în popor ca păstrăv. Afacerea devine profitabilă, iar fermierul spune că îşi doreşte acum să cucerească noi pieţe de desfacere, relatează Mesager.

 

Pe o suprafaţă de două hectare, Sergiu Cichir cultivă, de trei ani, câteva soiuri de ciuperci. Terenul este amplasat într-o fostă mină, de unde pe timpuri se extrăgea calcar. Fermierul spune că îşi cultivă ciupercile după o tehnologie proprie, în saci de polietilenă adaugă miceliu şi rămăşiţe de produse ecologice.

Chiar dacă reuşeşte să crească ciuperci de calitate, fermierul afirmă că în prezent nu are unde le comercializa. Şi-a pus amprenta şi situaţia pandemică în care ne aflăm.

Producătorul mai spune că în prezent piaţa locală este dominată de ciupercile de import, fapt ce-i afectează vânzările.

Deşi întâmpină mai multe dificultăţi, producătorul menţionează că nu se dă bătut şi că priveşte cu încredere spre viitor. Visul său cel mare este de a promova ciupercile moldoveneşti pe noi pieţe de desfacere.

 

Realitatea Live23 Iun. 2021, 14:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 14:37 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Glauber Contessoto, în vârstă de 33 de ani, spune că a investit peste 250.000 de dolari în dogecoin pe 5 februarie cu speranța că va deveni milionar – și pe 15 aprilie a devenit.

Dar luni, criptomonedele de top în funcție de valoarea de piață – inclusiv bitcoin, eter și dogecoin – au început să se prăbușească în urma știrilor despre o represiune în China.

Odată cu pierderile care s-au extins marți, portofoliul Contessoto, care conține doar dogecoin, a fost afectat. Deținerile sale au scăzut cu peste 167.000 de dolari doar marți, spune el pentru CNBC Make It.

„Până ieri, feram milionar”, spune Contessoto.

„Dacă bitcoin și ethereum nu ar fi și ele [hit], aș fi îngrijorat.”

Acum patru luni, când a făcut inestițiile, dogecoinul avea un preț de aproximativ 4,5 cenți. Pe 8 mai, criptomoneda inspirată de meme, care a fost creată ca o glumă în 2013 pe baza memei „Doge” a unui câine shiba inu, a atins un maxim istoric de aproximativ 73 de cenți, iar valoarea deținerilor lui Contessoto a depășit 2 milioane de dolari.

După creștere, prețul dogecoinului a continuat să fluctueze, dar Contessoto a rămas încrezător în a păstra pe termen lung – chiar a cumpărat mai mult dogecoin în timpul scufundărilor. Chiar și acum, el refuză să vândă.

Cu toate acestea, această volatilitate este în parte motivul pentru care experții avertizează că criptomoneda este o investiție riscantă, speculativă. Unii avertizează să fie deosebit de precauți atunci când investesc în dogecoin, deoarece îi lipsesc, de exemplu, lipsa și dezvoltarea tehnologică pe care o are Bitcoin.

„Când am intrat în această investiție dogecoin, am planificat să fiu în ea cel puțin un an”, spune el. „Mi-am făcut economii de viață pentru că știam că voi deveni în cele din urmă milionar.”

Contessoto se menține la planul său inițial: El va vinde 10% din participațiile sale dogecoin odată ce portofoliul său va atinge o valoare de 10 milioane de dolari, dar va lăsa restul investit, spune el.