Vinăria TOMAI se vinde (FOTO)

30 Mai 2021, 12:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
30 Mai 2021, 12:14 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Activele întreprinderii de prelucrare şi desfacere a produselor agricole Tomai-Vin SA, din satul Tomai, Leova au fost scoase la vânzare de către adminstratorul procedurii de insovabilitate.

Astfel, administratorul autorizat Alexandru Verdeș anunţă pentru 9 iunie 2021 vânzarea la licitație „cu strigare”, a complexului patrimonial unic, constituit din: clădirile fabricii de vinuri, utiliaje, cisterne din inox, instalații frigorifice etc., dar și terenul aferent construcțiilor cu suprafața totală de 4,6265 hectare, scrie mold-street.com.

Podgorii Tomai-Vin SA

La fel, sunt scoase la vânzare și terenuri agricole cu suprafața de 66,3285 hectare din satele Orac, Tomai și Tochile Răducani din raionul Leova.

De asemenea, sunt incluse într-un lot și 27,9525 hectare (5,5406 hectare pe teren în arendă) de plantație de viță de vie „Chardonnay”, dar și 38,7112 hectare de plantație de viță de vie „Pinot Gris” – amplasate în satele Tomai și Tochile Răducani din raionul Leova.

Valoarea iniţială a lotului este de 28,5 milioane lei, fără TVA, adică ceva mai mult de 1,3 milioane de euro.

Tomai-Vin SA se află în procedură de insolvabilitate, moment din care nu mai desfășoară careva activități economice.

Întreprinderea a acumulat datorii de circa 20 milioane lei, inclusiv și față de una din băncile implicate în furtul miliardului – Banca Socială, aflată în procedură de lichidare.

 

 

Realitatea Live18 Iun. 2021, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 17:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Piața mondială de zahăr va avea un surplus de producție în perioada următoare, în contextul tranziției globale spre automobilele electrice și a renunțării la biocombustibili produși din trestie de zahăr în Brazilia.

Conform unui studiu, cererea pentru etanol, care în Brazilia este produs în principal din trestie de zahăr, ar urma să înceapă să scadă în 2030, pe măsură ce automobilele electrice vor deveni mai răspândite. Aceasta va lăsa procesatorii de trestie de zahăr din cel mai mare exportator mondial fără altă opţiune decât să producă mai mult zahăr.

Această tranziţie în cea mai mare economie a Americii Latine este o lovitură pentru piaţa mondială a zahărului, iar consecinţele dureroase ale surplusurilor mondiale şi preţurilor reduse vor fi resimţite în ţări precum Thailanda şi India, care au un cost mai mari de producţie. În plus, va fi o lovitură pentru acei producători de etanol care recent şi-au majorat capacităţile de producţie.

„Este clar că adaptarea la noile tehnologii va reprezenta o ameninţare semnificativă pentru sectorul rafinării zahărului din Brazilia. Jucătorii din industrie ar trebui să înceapă să ia acest lucru în considerare atunci când vor lua deciziile de investiţii de acum încolo”, susţine Soren Jensen, care are o carieră de trei decenii în agribusiness.

Cel mai pesimist scenariu elaborat de autorii studiului șe așteaptă ca cererea pentru etanol se va reduce semnificativ până în 2035, până la 40%.

Începând din 2035 şi până în 2040 o cantitate suplimentară de 20% ar urma să fie pierdută, ceea ce va lăsa cererea de etanol la doar 40% din nivelul actual.

Brazilienii au început să adauge etanol în combustibili încă din anii 1970 iar cererea a explodat după 2000 când industria auto locală a început să lanseze pe piaţă automobile care rulează doar pe biocombustibili sau pe un amestec de etanol şi benzină.

În mod normal, brazilienii aleg unul din cele două tipuri de combustibili în funcţie de preţ.

Procesatorii brazilieni de trestie de zahăr pot face rapid trecerea de la producţia de zahăr la cea de etanol, ceea ce le permite să răspundă la modificările de pe piaţa mondială a zahărului.

În perioade în care există un surplus de zahăr, companiile braziliene de procesare de trestie produc mai mult etanol, ceea ce în multe cazuri contribuie la reducerea supraofertei mondiale de zahăr.

Folosirea automobilelor electrice înseamnă că Brazilia îşi va pierde capacitatea de a echilibra piaţa mondială a zahărului, afectând alte state producătoare care se luptă deja cu scăderea consumului pe măsură ce consumatorii preocupaţi de sănătatea lor evită zahărul.