Cursa spre UE: Moldova, „presată” să-și majoreze salariul minim cu 50%

15 Nov. 2024, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 14:32 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova trebuie să ajusteze salariul minim pe economie astfel încât acesta să reprezinte cel puțin 50% din salariul mediu, pentru a se apropia de standardele Uniunii Europene (UE). Declarația a fost făcută de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” din 15 noiembrie 2024.

Potrivit economistului, această ajustare va consolida protecția socială a angajaților, va alinia Republica Moldova la țările vecine și va contribui la securitatea salarială. Efortul financiar necesar este unul sustenabil, iar măsurile trebuie implementate treptat, cu creșteri anuale.

În 2024, salariul minim pe economie este de 5.000 de lei lunar, ceea ce reprezintă aproximativ 35% din salariul mediu, estimat la 14.300 de lei. Ioniță a subliniat că raportul dintre salariul minim și cel mediu trebuie să crească treptat, ajungând la 50% până în 2030.

Raportându-se la țările UE, unde salariul minim este de cel puțin 50% din salariul mediu în state precum România, Franța sau Croația, economistul a precizat că Republica Moldova se află la un nivel inferior, comparabil cu țări precum Letonia și Polonia, care au o protecție salarială mai redusă.

Din 2022, salariul minim în Moldova a crescut semnificativ, depășind salariile celor mai prost plătiți 10% dintre angajați. Totuși, pentru a atinge standardele UE, este necesară o ajustare continuă.

Conform estimărilor, salariul minim ar trebui să ajungă la:
– 6.200 de lei în 2025 (38% din salariul mediu)
– 7.700 de lei în 2026 (41%)
– 9.350 de lei în 2027 (43,5%)

Pentru atingerea acestor obiective, Guvernul ar trebui să aloce fonduri suplimentare, estimate la 290 de milioane de lei în 2025 și 1,27 miliarde de lei în 2027. Aceste investiții sunt considerate necesare pentru a proteja aproximativ 10% dintre angajații vulnerabili din țară.

„Este o responsabilitate comună a sindicatelor, patronatelor și Guvernului să se asigure că, până în 2030, salariul minim pe economie va reprezenta jumătate din salariul mediu. Impactul asupra salariaților vulnerabili va fi semnificativ, iar costurile sunt justificate de beneficiile sociale”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Nov. 2024, 12:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 12:01 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că, în prima jumătate a lunii noiembrie, prețurile la benzină și motorină au înregistrat o oscilare moderată, menținându-se într-un coridor de +/- 2-3 bani pe zi. Această stabilitate a prețurilor se datorează, în mare parte, deciziilor recente ale Organizației Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a revizuit în scădere estimările privind creșterea cererii globale de petrol pentru anul curent și pentru 2024.

OPEC a efectuat a patra revizuire consecutivă a prognozelor de cerere, reducându-le din cauza scăderii consumului în China. În particular, OPEC se așteaptă la o creștere a cererii de petrol în China cu doar 450.000 barili pe zi, mult sub estimările anterioare de 580.000 barili pe zi, în contextul scăderii continue a consumului de motorină, care a marcat o a șaptea lună consecutivă de scădere.

Pe piața mondială, cotațiile futures ale țițeiului Brent au scăzut sub 72 de dolari pe baril vineri, 15 noiembrie, alimentând speculațiile că oferta globală de petrol ar putea depăși cererea în perioada următoare.

În acest context, ANRE a stabilit prețurile maxime de comercializare cu amănuntul pentru produsele petroliere standard pentru următoarele zile de weekend. Astfel, prețul benzinei COR 95 va fi de 22,78 lei/litru, în scădere cu 2 bani, iar motorina standard va avea un preț de 19,84 lei/litru, în creștere cu 2 bani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău