Cutremur la Consiliul Concurenței! Noul director declară război cartelarilor și abuzatorilor care adună milioane

16 Feb. 2022, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Feb. 2022, 11:21 // Actual //  Lupu Eduard

Alexei Gherțescu, noul director desemnat la șefia Consiliul Concurenți anunță că urmează să investigheze acordurile anticoncurențiale și înțelegerile de cartel. De asemenea, susține că, imediat ce va fi numit de Parlament, va trece la analiza tuturor dosarelor și de ce sunt tergiversate.

Provocarea la Consiliul Concurenței e capacitatea de a investiga acordurile anticoncurențiale. Vom avea de lucrat la procesele care sunt în derulare și care sunt problemele cu care se confruntă instituția, obstacolele în investigarea eficientă a abuzurilor”, a explicat Gherțescu în cadrul audierilor de la Comisia economie, buget și finanțe.

Candidatul spune că pe parcursul ultimilor ani Consiliul Concurenței a fost criticat pentru pasivitatea cu care reacționa la neregulile sesizate privind practicile anticoncurențiale.

Vom analiza de ce s-a întâmplat acest lucru. Dacă e vorba de capacități, atunci vom miza pe sprijinul partenerilor de dezvoltare. Criticile uneori sunt bine meritate, iar alte ori societatea nu știe cu ce se ocupă instituția. De aceea, voi comunica cu societatea, dar și cu Guvernul și Parlamentul”, a punctat Gherțescu.

Referindu-se la comasarea Consiliului Concurenței cu ANRE, Gherțescu a spus că e un proces dificil și complex. „Nu există un model universal de comasare. Fiecare țară are modelul său. Sunt foarte multe state unde instituțiile au lucrat împreună după au fost divizate. Sunt benefici și riscuri. Este prea devreme să discutăm care este soluția optimă pentru Republica Moldova. Trebuie să vină ANRE cu viziunea sa dar și alte instituții.

Alexei Gherțescu la funcția de șef al Consiliului Concurenței a fost audiat astăzi, 16 februarie, în cadrul Comisie economiei, buget și finanțe. Candidatura sa urmează să fie aprobată de Parlament.

Gherțescu este avocat de profesie, specializat în dreptul afacerilor și are o pasiune aparte pentru dreptul concurenței. Sunt sigur că va face față. Are experiență internațională, inclusiv în organizații internaționale.

Fostul director Marcel Răducan care a demisionat în august 2021 a fost numit pe timpul guvernării PD. Pe parcursul activității sale, Marcel Răducan a fost criticat, pentru lipsă de atitudine în raport cu atribuțiile directe pe care le are și a inacțiunii pe anumite subiecte ce țin de majorări de prețuri la carburanți, înțelegeri de cartel.

 

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău