D. Budianschi: Gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern

10 Sept. 2021, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Sept. 2021, 09:46 // Actual //  MD Bani

În cadrul sesiunii de consultări publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, pe domeniul managementului finanțelor publice, desfășurat ieri, 9 septembrie la Ministerul Finanțelor, Dumitru Budianschi a declarat că gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern și implicit pentru Minister.

Astfel, în cadrul ședinței, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a prezentat viziunea strategică, obiectivele de dezvoltare aferente domeniului finanțelor publice și setul de priorități propuse spre realizare în perioada imediat următoare și cele ce urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2022. Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele cele mai importante este restabilirea finanțării externe.

În anul 2021 printre principalele obiective este restabilirea finanțării externe, care este crucială în asigurarea stabiltății financiare. Pentru a atinge acest obiectiv am inițiat și vom continua activitățile ce țin de accesarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, dar și, reluarea dialogului cu FMI și încheierea Memorandumului de țară până la sfârșitul anului 2021. Obiectivele pe termen scurt acoperă cele mai importante domenii care rezultă din competențele Ministerului Finanțelor: politicile bugetare si procesul bugetar, investițiile publice, achizițiile publice, domeniul fiscal-vamal, managementul datoriei de stat, coordonarea asistenței externe, controlul financiar public intern ș.a. Gestionarea prudentă, transparentă și eficientă a finanțelor publice rămâne o prioritate pentru Guvern și implicit pentru Ministerul Finanțelor. Aceasta va fi linia noastră directorie pentru toate activitățile legate de finanțele publice„, a mentionat Dumitru Budianschi.

La consultările publice a participat conducerea Ministerului Finanțelor și reprezentanți ai sectorului asociativ, comunității de cercetare, comunității de donatori, autorităților și instituțiilor publice, precum și alți subiecți interesați.

Ce prezenți la consultări ți-au exprimat părerile referitor la propuneri și au venit cu sugestii. Propunerile Ministrului Finanțelor la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, domeniul ,,Finanțe Publice” pot fi accesate aici.

Sesiunea de consultări publice dedicată finanțelor publice face parte din seria de acțiuni organizate în conformitate cu Decizia Prim-ministrului Republicii Moldova nr. 45 din 23 august 2021, care prevede desfășurarea, în perioada 3 – 10 septembrie 2021, consultărilor publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.

Propunerile Ministrului Finanțelor la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, domeniul ,,Finanțe Publice” pot fi accesate aici.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat reacția adjunctului procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, care s-a arătat deranjat de faptul că dosarul mitei de 40.000 de dolari, în care este vizat șeful Biroului Vamal „Centru”, nu a fost instrumentat de instituția pe care o reprezintă, ci de Procuratura municipiului Bălți, în colaborare cu Centrul Național Anticorupție (CNA).

Într-o reacție, Grosu a afirmat că publicul nu este interesat de rivalitățile din sistem, ci de rezultate concrete: „Asta ține de competența organelor de drept care trebuie să combată corupția în această țară. Iar geloziile — cine ar fi trebuit să se ocupe de dosar — ne interesează cel mai puțin. Ne interesează ca pisica să prindă șoarecii. Fiecare înțelege asta în felul său”, a spus președintele legislativului.

Declarațiile vin în urma declrațiilor lui Iachimovschi într-o emisiune la Rlive TV, unde a dezvăluit că a aflat despre reținerea șefului de la Vamă din comunicatele CNA și nu din canale oficiale. El a sugerat că, potrivit competențelor, cazul ar fi trebuit să fie preluat de Procuratura Anticorupție.

Amintim că dosarul vizează un caz grav de corupere pasivă în circumstanțe agravante, cu o mită de 40.000 de dolari pentru facilitarea importurilor ilegale. Investigațiile continuă, iar cazul a declanșat un val de rețineri, inclusiv a șefului Biroului Vamal Centru, unui broker vamal și ulterior, a șefului Postului Vamal Intern Căușeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO