De ce Bitcoin nu poate fi un mijloc de plată eficient? 3 motive principale

22 Iun. 2021, 09:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
22 Iun. 2021, 09:34 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Bitcoin, cea mai veche și în același timp cea mai cunoscută criptomondă, începe să fie criticată inclusiv de adepții acestui sistem. Potrivit lor, moneda digitală are defecte destul de mari. Chiar și cel mai fluturat atribut, al anonimității plății sau deținerii, de fapt cam dispare. Lasă urme care pot fi mai apoi reconstituite. Între timp chiar și pentru acest sistem considerat de monede descentralizate, care este însă în sine un sistem de plăți și oportunitate de speculații, apar alternative mult mai viabile la Bitcoin. Astazi, s-a depreciat cu 10%, după ce autoritățile din provincia chineză Sichuan au interzis minarea criptomonedei.

Cu toate că acest sistem este considerat antiinflaționist, anonim, independent de politica monetară se dovedește a fi plin de erori, unele constructive, altele din perspectivă practică. Prima, cea arhicunoscută, este trăsătura energofagă– Bitcoin consumă cantități uriașe de energie. Minarea presupune cantități uriașe de energie, iar ca efect impactul asupra mediul este devastator, scrie Digi24.

Minerii de cripto folosesc calculatoare special construite pentru a rezolva ecuații matematice complexe care ajută tranzacționarea cu monede. Minerii sunt recompensați pentru eforturile lor, fiind plătiți în criptomonedă. Cu toate acestea, întregul proces necesită multă energie și poate consuma mai mult decât țări întregi, cum ar fi Finlanda și Elveția, conform unui studiu Cambridge.

Pe de altă parte, Ethereum – a doua cea mai mare criptomonedă privită uneori ca o alternativă la Bitcoin – vine cu o altă metodă de exploatare care necesită mai puțină energie, arată o analiză CNBC. Aceasta utilizează un alt mecanism al validării în rețea. În cele din urmă, ar trebui să elimine necesitatea unor cantități mari de putere de calcul necesare pentru validarea tranzacțiilor, iar cei din spatele Ethereum susțin că va consuma cu 99% mai puțină energie decât sistemul cunoscut. Cu toate acestea încă e departe de așa ceva.

Un alt defect, care abia iese la iveală, este trasabilitatea. La începutul acestei luni, autoritățile de securitate cibernetică din statele unite au anunțat că au reușit să recupereze 2,3 milioane de dolari din despăgubirea de 4,4 milioane plătită de Colonial Pipeline hackerilor care au blocat sistemul. Au fost plăți făcute în Bitcoin, ceea ce înseamnă că au putut urmări tranzacții.

FBI a declarat că agenții săi au putut identifica un portofel de monedă virtuală pe care hackerii l-au folosit pentru a colecta plata. Se dovedește că cei care folosesc intens Bitcoin și mai ales dacă e folosit pentru a obține bunuri și servicii reale, identificarea devine posibilă. Există alte criptomonede care încearcă să remedieze acest lucru și să ofere mai mult anonimat. Monero și Zcash ar fi în această categorie.

Marea eroare și de fapt existențială este că nu e un sistem viabil de plată. Nu funcționează bine ca monedă. În teorie, Bitcoin trebuia să ofere un mediu de schimb anonim și eficient, dar nu a funcționat. E „lent și greoi” într-o lume în care vitează e cerința principală. În plus este extrem de volatil. O fluctuație de 30% într-un interval de nici 24 de ore reprezintă îi taie orice șansă la a deveni mijloc de plată eficient. Și cu astfel de defecte, rămâne de fapt doar un pseudoactiv de speculație, în care unii câștigă, iar alții pierd.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 11:36 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Energiei nu are o comunicare cu Gazprom, Moldovagaz este în permanentă legătură cu ei. Există un contract care trebuie respectat. Noi partea noastră cu auditul, deși mai târziu, dar am îndeplinit-o, în timp ce Moldovagaz al doilea an consecutiv nu-și onorează obligațiile contractuale contrcatuale (a limitat livărilie la 5,7 milioane de metri cubi/zi n.a), a potrivit declarației ministrului Energiei, Victor Parlicov.

Ministrul a spus, în cadrul emisiuni de la Exclusiv TV, că în prezent Gazprom nici nu livrează cât trebuie, dar nici nu reziliază contractul cu Republica Moldova.

„Toată lumea e conștientă că  legat de Transnistria. Cei de la Gazprom sunt interesați să continuă să furnizeze gaz chiar și gratuit în stânga Nistrului. Noi avem viziunea noastră cu privire la integrarea regiunii în cadrul Republici Moldova și asta nu vizează un șantaj. Dacă am vrea să-i strangulăm, nu este atât de greu. Pur și simplu renunțăm să mai cumpărăm energie câteva luni și le facem probleme mari”, a mai punctat Parlicov.

În prezent,  Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la Cuciurgan amplasată în regiunea stângă a Nistrului la un preț de 66 USD MW. Centrala produce curent cu gazul gratuit de la Gazprom. Perioada contrcatului este până la sfârșitul anului 2024. Banii pentru curent sunt folosiți pentru achitarea salariilor și prestațiilor sociale din enclavă.

Centrala de la Cuciurgan este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău