De CE contractul cu Gazprom e semnat pe un termen de 5 ani? Răspunsul lui Andrei Spînu

12 Nov. 2021, 07:59
 // Categoria:  // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Nov. 2021, 07:59 //  //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu explicații privind termenul contractual asumat între Moldovagaz și Gazprom. Potrivit lui Spînu, aceasta a fost una din condițiile celor de la Gazprom, informează Realitatea.md.

„Asta a fost o discuție la pachet cu datoriile. Când s-a semnat contractul, s-a invocat un termen de 5 ani ca să fie întoarse datoriile…  Atunci la pachet s-a discutat despre contractul de livrare a gazelor și plata datoriilor pe parcursul acestor 5 ani. Noi vrem să asigurăm securitatea energetică a țării. Dacă va fi interes pentru alte companii să ajungă pe piața din R Moldova, noi ca și stat, trebuie să asigurăm condiții pentru toți”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

Ministrul a confirmat faptul că cei de la Gazprom încercau să dea o tentă politică negocierilor privind livrarea gazului țării noastre, însă cei de la Chișinău s-au opus includerii acestor subiecte.

„Este evident că au fost mai multe discuții. Partea rusă a încercat de câteva ori să se ducă și pe alte părți decât cea comercială. Dar poziția noastră și a președinției a fost ca ele să fie separate. A fost și subiectul legat de Transnistria. Poziția noastră clară este: contractul privind gazul este un subiect economic, pe alte subiecte noi nu am vrut să discutăm. Sunt alte formate, prin care se poate de discutat. Poziția noastră a fost – să excludem orice discuție care ar politiza acest proces și eu cred că ne-a reușit acest succes”, a mai adăugat Spînu.

Realitatea.md menționează că Moldovagaz și Gazprom au reușit să încheie un contract de livrare a gazului natural pentru un termen de 5 ani. Prețul pentru gaz urmează să fie stabilit în baza unei formule speciale, care are la baza calculelor prețurile petrolului și cel al gazului natural de pe piețele spot. Pentru luna noiembrie prețul stabilit este de circa 450 de dolari per mia de metri cubi, iar pentru consumatori autoritățile au stabilit un tarif de 10,26 de lei fără TVA pentru un metru cub de gaz.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 //  //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău