Noi detalii despre contractul cu Gazprom: Tariful la gaz putea fi 23 de lei, dacă nu se reușea înțelegerea

12 Nov. 2021, 08:04
 // Categoria:  // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Nov. 2021, 08:04 //  //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că în cazul în care nu se reușea obținerea noului contract cu Gazprom, tariful la gaz avea să fie mult mai mare decât cel majorat recent, informează Realitatea.md.

Deși scumpirea gazului va fi simțitoare pentru marea majoritate a populației, Spînu consideră că totuși s-a reușit obținerea unui preț cât de cât acceptabil.

„Nu ne-am dorit să creăm panică în rândul societății, dacă nu aveam un contract semnat. Noi vorbim acum de un tarif care și așa este mare pentru populație. Dar tariful avea să fie 23 de lei, dacă am fi procurat gaz de pe piețele spot. Așa cum prețurile acolo sunt puțin sub o mie de dolari. Am ajuns la un tarif de 11 lei, care, repet încă o dată, este un tarif extrem de mare pentru sărăcia, în care se află țara noastră, și de asta am venit cu pachetul de ajutor pentru oameni”, a declarat Spînu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

De asemenea, ministrul a menționat că pentru a nu mai admite situația dificilă în care s-a aflat țara noastră în luna octombrie, se va adopta noi legi, care vor veni cu obligativitatea ca țara noastră să dețină reserve de gaz.

„Putem închiria depozite de gaz din Ucraina sau din România. Eu, în calitate de ministru nu voi mai permite și nu voi găsi vreo scuză, dacă nu vom găsi o modalitate să asigur țara asta cu securitate energetică. Securitatea energetică va deveni prioritatea numărul 1 pentru noi”, a mai spus Spînu.

Realitatea.md menționează că începând cu 1 noiembrie, noile tarife pentru gazul natural va fi de 10,26 de lei fără TVA. Acest lucru a fost aprobat de ANRE, care a dat curs solicitării celor de la Moldovagaz. În același timp, demnitarii ne dau asigurări că aces tariff este unul provizoriu și că el urmează să fie re-evaluat și modificat.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău