De ce Estul Europei vrea zdrobirea Rusiei, iar Vestul doar alungarea lui Putin din Ucraina

25 Feb. 2023, 07:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Feb. 2023, 07:07 // Actual //  bani.md

„A descrie invazia Ucrainei drept războiul lui Putin sau ca pe cel al rușilor nu este o chestiune de gust, este o decizie strategică, explică renumitul politolog bulgar Ivan Krastev în paginile cotidianului Die Zeit. Ea reflectă așteptările occidentale cu privire la sfârșitul războiului și relația Occidentului cu Rusia post-Putin.

De la începutul invaziei în Ucraina, în urmă cu un an, în cadrul alianței occidentale a apărut o divizare Est-Vest. Țări precum Germania sau Franța pretind că lucrează doar împotriva regimului lui Vladimir Putin. În timp ce ucrainenii și mai multe țări din Europa de Est, care au experimentat „dominația Moscovei” în trecut, se opun Rusiei în ansamblu. „De aceea, o victorie pentru Kiev trebuie în ochii lor să reamintească evenimentele din 1945 și 1991: conflictul trebuie să se încheie cu tribunale pentru crime de război care vor dezvălui caracterul inuman al imperialismului rus, iar Federația Rusă va trebui să se destrame la fel cum Uniunea Sovietică s-a dezintegrat după sfârșitul comunismului,” scrie politologul bulgar Ivan Krastev în săptămânalul german „Doe Zeit“.

Lipsa unității europene

Pentru cercetătorul bulgar, aceste diferențe de puncte de vedere pot fi explicate prin diversitatea istoriilor naționale europene. După multiple reconfigurări ale teritoriilor lor, națiunile mici din Est trăiesc astăzi „într-o stare permanentă de frică și nesiguranță”. În acest context, ei afirmă că este imperativ să ne opunem oricărui impuls imperialist. În schimb, țările mai mari și fostele imperii nu simt aceeași amenințare și, prin urmare, sunt mai moderate în acuzațiile lor împotriva Federației Ruse.

Dar aceste diferențe slăbesc unitatea Bătrânului Continent și limitează acțiunea occidentalilor. „Odată cu intrarea în al doilea an de război, este timpul ca Uniunea Europeană să formuleze o politică ucraineană care să garanteze suveranitatea și prosperitatea Ucrainei, independent de evoluțiile din Rusia, subliniază Ivan Krastev. Dar trebuie să definească în același timp o politică rusă care să depășească sprijinirea efortului de război ucrainean. Numai în acest fel poate fi prevăzut sfârşitul conflictului.
Punându-i la index pe cei dornici să „zdrobească Rusia”, șeful Francez Emmanuel Macron s-a înstrăinat de țările din Europa de Est. Acestea au avertizat totuși, pe bună dreptate, Europa împotriva pericolului rusesc de ani de zile. Această divergență a deschis în mod evident o breșă, în beneficiul lui Vladimir Putin, scrie Le Figaro.

Șeful statului francez a pus la un moment dat sub semnul întrebării capacitatea Ucrainei de a face diferența pe teren, ceea ce l-ar putea determina să fie mai precaut cu privire la calitatea informațiilor transmise de propriile sale servicii.

În jocul de poker cu Rusia, a da impresia că Occidentul nu este pregătit să meargă până la capăt pentru a-și apăra interesele ar fi o mare greșeală.

În sfârșit, a dori să negociezi cu Vladimir Putin este iluzoriu. Stăpânul de la Kremlin nu s-a arătat niciodată deschis la altceva decât la o capitulare pură și simplă a Ucrainei și, în spatele ei, a Occidentului”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ