De ce India cumpără mai mult petrol din Rusia?

29 Mart. 2022, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2022, 10:13 // Actual //  MD Bani

Rusia caută noi piețe pentru exporturile sale de petrol, pe măsură ce sancțiunile occidentale se înăspresc . În acest context, India a profitat de prețurile reduse pentru a crește importurile din Rusia, transmite BBC.

Statele Unite ale Americii (SUA) afirmă că, deși aceste importuri nu încalcă sancțiunile, „sprijinul pentru Rusia… este sprijin pentru o invazie care, evident, are un impact devastator”.

De unde își ia India petrolul?

După SUA și China, India este al treilea consumator de petrol din lume, din care peste 80% este importat. În 2021, India a cumpărat aproximativ 12 milioane de barili de petrol din Rusia, ceea ce reprezintă doar 2% din importurile totale.

Cele mai mari livrări de anul trecut au venit din Orientul Mijlociu, cu cantități semnificative și din SUA și Nigeria.

În ianuarie și februarie, India nu a importat petrol din Rusia. Dar contractele pentru martie și aprilie au ajuns deja la șase milioane de barili, potrivit datelor oferite de Kpler, un grup de cercetare a mărfurilor.

Guvernul indian spune că, chiar dacă ar cumpăra mai mult petrol din Rusia, „ar fi în continuare o picătură, literalmente o picătură, într-o găleată mai mare” din importurile sale de petrol la nivel global.


De ce India alege țițeiul din Rusia în această perioadă?

După invadarea Ucrainei, acum sunt mai puțini cumpărători pentru țițeiul rus Ural, iar prețul acestuia a scăzut.

„Deși nu știm prețul exact pe care îl plătește India, discountul Ural față de țițeiul Brent [nivelul de referință global] în ultima săptămână a crescut la aproximativ 30 de dolari pe baril”, spune Matt Smith, analist la Kpler.

Aceste două tipuri de țiței se vând în mod normal la un preț similar.

Dar la un moment dat în martie, pe măsură ce prețul Uralului a continuat să scadă, diferența dintre ei a atins un record istoric, adaugă el.

Deci, „India și China sunt probabil să cumpere cel puțin o parte din acest țiței [rusesc] cu o reducere semnificativă”, spune el.

Care este impactul sancțiunilor financiare?

Marile companii de rafinare din India se confruntă cu o provocare în încercarea de a finanța aceste achiziții cu discount, din cauza sancțiunilor impuse băncilor rusești.

Este o problemă cu care se confruntă comerțul în ambele direcții.

Analiștii financiari Bloomberg estimează că exportatorii indieni către Rusia așteaptă în prezent plăți echivalente cu aproximativ 500 de milioane de dolari.

Una dintre opțiunile la care se uită India este un sistem de tranzacții bazat pe monede locale, în care exportatorii indieni către Rusia sunt plătiți în ruble în loc de dolari sau euro.

Unde mai caută India să cumpere petrol?

Importurile de petrol ale Indiei din SUA au crescut semnificativ din februarie, potrivit analiștilor de la Refinitiv.

Cu toate acestea, analiștii de piață spun că acest lucru ar putea să nu fie sustenabil în viitor, deoarece SUA încearcă să-și folosească producția internă de petrol pentru a înlocui livrările din Rusia după invazia sa în Ucraina.

Există, de asemenea, sugestii că comerțul cu Iranul s-ar putea relua printr-un mecanism de troc pe care rafinăriile indiene l-ar putea folosi pentru a-și cumpăra petrolul. Acest aranjament a încetat în urmă cu trei ani, când SUA au reimpus sancțiuni împotriva Iranului.

Dar este puțin probabil ca acest lucru să se reia fără un acord mai larg încheiat în negocierile internaționale cu Iranul privind programul său nuclear.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău