Capcana ANRCETI: Proiectul de reducere a tarifelor la roaming impune piața să scadă de 3 ori tariful la telefonia fixă

29 Mart. 2022, 10:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2022, 10:29 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) anunţă pentru miercuri, 31 martie şedinţa publică a Consiliului de Administraţie la care va examina reducerea tarifelor de roaming pentru operatorii de telefonie fixă și mobilă.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre al ANRCETI, pentru furnizarea serviciului de terminare a apelurilor naţionale în reţelele de telefonie mobilă din 01.04.2022 de la 0,00225 EURO/min (fără TVA) până la 0,002 EURO/min (fără TVA), cu pretinsul scop de a alinia acest preț la nivelul tarifelor maximale reglementate în interiorul Uniunii Europene prin art. 4 din Regulamentul delegat (UE) 2021/654 al Comisiei din 18 decembrie 2020.

Capcana ANRRCETI ține de reducerea de trei ori a tarifelor la telefonia fixă – serviciu care și așa aduce pierderi operatorilor națonali.

Prin urmare, proiectele de hotărâri prevăd stabilirea tarifului de terminare în rețele mobile la 0,2 eurocent/minut (în coborâre de la 0,225 eurocent/minut), iar în rețele fixe la 0,07 eurocent/minut (în coborâre de la 0,225 eurocent/minut). Aici urmează să se precizeze nu doar că sunt în coborâre, dar cu câte unități sunt în coborâre or, dacă în cazul rețelelor mobile micșorarea este una tolerantă, atunci în cazul rețelelor fixe aceasta este una dezastruoasă, fiind în coborâre de peste 3 ori.

Operatorii Orange Moldova, Moldcell, Moldtelecom și Arax Impex și-au exprimat nemulțumirea

Orange solicită ca această perioadă poate fi prelungită cu cel mult 3 ani atunci când Agenţia a notificat Consiliul Concurenţei privind propunerea de prelungire, motivată corespunzător, iar Consiliul Concurenţei nu a ridicat obiecţii în termen de o lună de la notificare.

„Cu regret, în pofida practicilor sale anterioare, Agenția propune stabilirea imediată a noului preț maximal de terminare a apelurilor în rețelele fixe, fără a avea în vedere impactul asupra jucătorilor din piață, cu atât mai mult că, există indicii puternici că introducerea imediată a acestui tarif ar produce perturbări esențiale pentru furnizori, care vor fi determinați să subvenționeze și mai mult serviciul de telefonie fixă din cauza costurilor excesive neacoperite (la acest subiect se va revenim mai jos)”, se arată în mesajul companiei.

Moldtelecom afirmă că reducerea la nivel național va produce pierderi enorme pentru furnizorii de rețele de telefonie fixă, care vor duce inevitabil la anularea oricăror investiții în menținerea și, cu atât mai mult, în dezvoltarea rețelelor de telefonie fixă, solicităm abordarea antenat a subiectului dat și aplicarea unor măsuri de reglementare mai temperate, cu aplicarea unor reduceri graduale de maxim 20% din tariful actual.

„Urmează să atenționăm asupra unei alte circumstanțe, ratele diferite propuse pentru rețelele mobile și fixe, dar și reducerea drastică a tarifelor pentru terminare în rețele fixe, va amplifica situația când furnizorii de rețele fixe ar trebui de facto să achite unilateral tarife de terminare în rețele mobile excesive în raport cu rețelele fixe, ceea ce ar crea situație de subvenționare a operatorilor mobili de către operatorii ficși”, se mai arată în obiecțiile companiei de stat.

În opinia Moldtelecom, o asemenea scădere dramatică a prețurilor apelurilor în rețelele fixe la nivel național nu numai că nu va aduce careva beneficii esențiale, dar va avea şi repercusiuni grave pentru segmental dat de servicii.

Una din măsurile de reglementare în vigoare care influențează în mod direct serviciile de telefonie furnizate la puncte fixe la nivelul pieței cu amănuntul este Planul de rebalansare al tarifelor pentru serviciile de telefonie fixă aprobat prin Hotărârea ANRTI nr. 12/1 din 26.12.2002, însă tarifele S.A. „Moldtelecom” aplicate pe piața relevantă a serviciilor de acces al utilizatorilor la rețeaua de telefonie la un post fix sunt stabile pe parcursul ultimilor 19 ani și determinate prin reglementări la nivel sub costuri, ceea ce provoacă pierderi considerabile companiei. Totodată, compania de mai multe ori a informat regulatorul și ministerul de resort că, pe segmentul de telefonie fixă suportă pierderi esențiale. Or, ANRCETI a avut întregul instrumentar pentru reglementarea tarifelor pe piața cu amănuntul (piața 1) astfel încât să evite aceste consecințe nefaste, dar cu regret, a preferat să rămână inertă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău