Atacul de ieri asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei a fost cel mai masiv de la începutul războiului. Circa 100 de rachete au fost lansate pe teritoriul Ucrainei. Acestea au vizat infrastructura energetică a țării.
Secretarul de stat, Constantin Borosan susține că: „țara noastră a fost afectată în cel mai direct mod – au fost deconectate localități întregi de la energie electrică. Atacul a avut loc în vârful de sarcină – seara, când se înregistrează cel mai mare consum, ceea ce complică restabilirea circuitelor electrice”, explică Borosan.
Potrivit lui, deconectarea a avut loc prin aplicarea sistemelor automate de protecție – pentru a proteja rețelele electrice și stațiile electrice de la suprasarcină. Or, deconectarea de protecție asigură utilizare liniilor și stațiilor electrice după restabilirea echilibrului în sistemul electroenergetic și reluarea furnizării de electricitate către consumatori. „Suntem în comunicare continuă cu colegii din Ucraina și din România în privința situației existente și potențiale evoluții de mai departe”.
Din luna martie a anului 2022, Republica Moldova și Ucraina au fost conectate la rețeaua europeană ENTSO-E. Este un punct de conectare în nordul țării și linia din sudul țării prin care Republica Moldova primește curent din România. Respectiv, în urma bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina a căzut interconexiunea cu UE și automat s-a deconectat linia electrică prin care Republica Moldova importă energie din România.
Republica Moldova se ține pe două linii de tensiune înaltă. Este vorba de Isaccea Vulcănești – Cuciurgan de unde energie pleacă și în Ucraina și a doua linie din nordul țării Dnestrovsk – Bălți – Chișinău – Cuciurgan.
Ucraina și Moldova sunt conectate cu UE prin două puncte și dacă unul iese din funcțiune, al doilea automat se deconectează pentru siguranță.