Mutantul din coastele Moldovei în pragul catastrofei umanitare! Separatiștii, cu mâna întinsă la Kremlin după gaz

16 Nov. 2022, 09:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Nov. 2022, 09:22 // Actual //  Lupu Eduard

O delegație de la Tiraspol în frunte cu pretinsul spicher Alexandr Korșunov, a avut, la Moscova, o serie de întrevederi cu oficiali din Duma de stat, deputați ruși, inclusiv din partea partidului rus de guvernământ Edinnaia Rossia.

Deputații fracțiunii Dumei „Rusia Unită” au avut o întâlnire de lucru cu delegația Consiliului Suprem al tranistriei, unde au discutat, printre altele, problema gazelor din regiune. Despre aceasta a anunțat Artem Turov, vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții, scrie agenția oficiosul de la Kremlin TASS.RU.

„În Duma de Stat a avut loc o ședință de lucru a deputaților fracțiunii Rusia Unită cu o delegație a Consiliului Suprem al PMR. Am discutat cu colegii problemele problematice cu care se confruntă Republica Moldova Pridnestrovie și posibile soluții”.

Alexandr Korșunov a declarat că negocierile cu Moldova sunt înghețate în prezent și că regiunea se află în pragul unei catastrofe umanitare din cauza că, de la 1 noiembrie, „Moldova a redus livrarea gazului în Transnistria.”

La rândul său, Mironov a spus că va face demersurile necesare pe lângă președintele și premierul Federației Ruse.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 11:17 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna noiembrie 2023 au înregistrat o creștere moderată față de luna octombrie 2023, cu aproximativ 0,2%. Comparativ cu luna decembrie 2022, creșterea cumulativă de la începutul anului curent a fost de 4,7%, iar în ultimele 12 luni față de noiembrie 2022, inflația a atins 5,5%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea prețurilor în luna noiembrie 2023 față de octombrie 2023 a fost determinată în principal de majorările înregistrate în sectoarele produselor alimentare și mărfurilor nealimentare. Astfel, produsele alimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,3%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,1%, în timp ce mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,9%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu circa 0,4%.

În cazul produselor alimentare, au fost înregistrate creșteri semnificative la ouă de găină cu 9,1%, legume cu 4,6%, în timp ce fructele au înregistrat o diminuare de 5,3%. În categoria mărfurilor nealimentare, prețurile la încălțăminte și confecții au crescut cu 2,6%, iar cele la combustibili și carburanți au scăzut cu 1,6%.

Totodată, în ceea ce privește serviciile prestate populației, tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice au înregistrat o scădere de 4,7%, iar compensațiile acordate de Guvern au dus la reduceri semnificative la gazul din rețea cu aproximativ 5,9%, la încălzirea centralizată și prepararea apei calde cu circa 18,0%.

Cu toate acestea, rata anuală a inflației a înregistrat o reducere constantă începând cu luna noiembrie a anului 2022, situându-se la 5,5% în noiembrie 2023, indicând o tendință moderată de creștere a prețurilor. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei situații și implementează măsuri pentru a gestiona impactul asupra populației și economiei.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, la prezentarea Raportului asupra inflației cu numărul 4 de la sfârșitul lunii noiembrie, a evidențiat că în luna octombrie inflația a revenit în intervalul de variație țintit de BNM.

În ultima prognoză BNM estima o inflație anuală de 6% la sfârșitul anului 2023 și de 4,6% în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău