De ce tot mai multe companii aeriene suspendă zborurile în SUA din cauza 5G? Cum afectează echipamentele

21 Ian. 2022, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Ian. 2022, 10:33 // Actual //  MD Bani

În ultima perioadă observăm că tot mai multe companii aeriene suspendă zborurile în SUA din cauza frecvențelor 5G. Într-o postare pe Telegram, canalul runway09.aviation explică cauzele acestor suspendări.

Totul a început după ce The Boeing Company au emis o directivă în care recomandă operatorilor modelelor 777 și 747-8 să nu efectueze zboruri pe aeroporturile SUA unde au fost instalate emițătoare 5G. Acestea din cauza că frecvența 5G ar putea cauza interferențe cu echipamentele de bord.

După această recomandare, operatori ca All Nippon Airways, Etihad Airways, Air India și British Airways au încetat zborurile cu aceste tipuri de aeronave spre SUA, fapt care a creat mai multe întârzieri în orarele de zbor.

Dar ce este cu această tehnologie 5G și de ce ar putea afecta echipamentele de la bordul unei aeronave?

După 2G, 3G și 4G, 5G este generația a 5-a de rețele mobile ce permite schimbul de date la o viteză și capacitate foarte mare între mașini, device-uri și dispozitive inteligente. Noi nu o să intrăm mult în detalii tehnice despre 5G fiindcă nu asta ne interesează acum.

Deci, toată problema asta a pornit din SUA și se învârte în jurul benzii ”C” din spectrul de frecvențe 5G, și anume frecvențele de la 3.3 până la 4.2GHz la care râvnesc operatorii americani de telefonie mobilă AT&T și Verizon.

Și aici apare cea mai mare problemă – interferența antenelor 5G cu un dispozitiv de la bordul aeronavei numit – Radioaltimetru, care funcționează în diapazonul 4.2GHz – 4.4GHz.

Radioaltimetrul este un dispozitiv electronic de la bordul aeronavei capabil de măsurare cu înaltă precizie a înălțimii aeronavei față de suprafață. Informațiile de la radioaltimetru sunt folosite de nenumărate sisteme de la bord, inclusiv sistemul de autopilot sau cel de control al puterii motoarelor. Indicațiile radioaltimetrului sunt esențiale în timpul apropierii pe timp de ceață în regim de autopilot.

Deși e echipat cu filtre, acesta este foarte sensibil la interferențe, erorile în indicațiile radioaltimetrului ar putea duce la catastrofe aviatice.
Un exemplu ar fi catastrofa din 2009 a zborului Turkish 1951 din Amsterdam, unde un radioaltimetru defect a continuat să reducă puterea motoarelor până când aeronava s-a prăbușit într-un final.

Ok, de ce atunci zborurile din Europa nu sunt afectate, deși tehnologia 5G a fost implementată în 24 de țări din Uniunea Europeană?
De ce EASA – European Union Aviation Safety Agency nu impune restricții?

Iarăși e vorba de detalii și parametri tehnici, în general însă, în Uniunea Europeană, pentru 5G se folosesc frecvențele 3.3-3.8 GHz, mult sub pragul de interferențe cu radioaltimetrele aeronavelor.

În Franța de exemplu, standardele de amplasare a antenelor lângă aeroporturi sunt mai drastice. Astfel este creată o zonă buffer ce asigură o protecție pentru ultimele 96 secunde de zbor până la aterizarea aeronavelor, în SUA de exemplu, standardele protejează ultimele 20 de secunde de zbor.

De asemenea puterea emițătoarelor în Franța e de 2,5 mai mică, iar antenele au o ușoară înclinare ce îndreaptă undele spre sol, spre deosebire de SUA, unde antenele emit în plan orizontal.

Ce se face pentru a ieși din acest impas electronic?

Federal Aviation Administration a solicitat înghețarea pe timp 2 săptămâni a lucrărilor de instalare a antenelor 5G în preajma aeroporturilor pentru a regula problema.

Între timp s-au analizat riscurile și s-au permis zborurile pentru unele aeronave de model Boeing 717, 737, 747, 757, 767, 777, McDonnell Douglas-10/11 și Airbus modelele A300, A310, A319, A320, A330, A340, A350 și A380.

Boeing-urile 787 Dreamliner însă nu au o soartă așa de fericită ca restul aeronavelor. Acestea au primit ban permanent de aterizare în aeroporturile unde vor fi antene 5G. Asta deoarece frecvența 5G creează interferențe în lucrul radioaltimetrelor acestora. Iar aceasta creează un risc ridicat de cedare a reversurilor motoarelor, fapt ce ar putea duce la deraparea de pe pista de aterizare.

Nu se știe încă cine va achita pierderile cauzate de schimbările radioaltimetrelor de pe 787 dat fiind că operatorii de telefonie mobilă deja au investit peste 82 de miliarde de dolari în dezvoltarea rețelelor 5G.

Cine va face compromisul? Operatorii aerieni sau cei de telefonie mobilă?

Regularea acestui conflict ține de Federal Aviation Administration și Federal Communications Commission.

Un lucru este însă cert însă: în scurt timp 5G va fi prezentă global, inclusiv pe multe aeroporturi, iar avioanele vor zbura la fel de sigur, poate chiar și mai sigur.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2025, 15:07 // Actual //  bani.md

Vizitele reprezentanților Orange Moldova și La Strada din cadrul campaniei naționale de promovare a Semnăturii Mobile pentru absolvenții de licee și colegii continuă. Absolvenții instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic beneficiază gratuit de Semnătura Mobilă, iar în paralel sunt organizate sesiuni despre relațiile sigure în mediul online. Recent, echipele Orange și La Strada au ajuns la Colegiul Național de Comerț al ASEM din Chișinău, dar și la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Orhei.

Andreea Donțu, consultant principal, serviciul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, MEC:

Din vara anului 2024, Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma eAdmitere.gov.md care presupune depunerea dosarelor online la universitățile din Republica Moldova. Evenimentul la care ne aflăm astăzi este de o mare amploare și importanță, luând în considerare faptul că, pentru autentificare în sistem, toți utilizatorii vor avea nevoie de semnătură electronică sau mobilă.

 

„De la începutul lunii februarie și până astăzi am reușit să vizităm împreună cu colegii mei și cu colegii de la La Strada în jur de 250 de locații, licee și colegii, în care am avut ocazia să interacționăm cu circa 10.000 de elevi și studenți. Și din această interacțiune mare, iată că ne-a reușit să adunăm peste 25% din copiii care ne-au văzut, ne-au auzit și au activat semnătura mobilă. Continuăm să vizităm școlile până la sfârșitul lunii mai, dar în continuare așteptăm elevii, studenții, părinții, profesorii, toată lumea care își dorește acces la semnătura mobilă să ne viziteze în cel mai apropiat magazin Orange. Este un serviciu gratuit”, a precizat Victoria Bodrug, Manager Regional Retail, Orange Moldova.

Vizitele sunt parte dintr-un program extins, prin care mii de tineri sunt informați și echipați cu instrumente digitale utile.

„Ne dorim să avem niște tineri bine informați despre riscurile care sunt asociate distribuirii imaginilor cu conținut intim pe internet și ne dorim să-i avem echipați cu toate instrumentele necesare de a fi niște tineri digitali siguri și cu abilități care să-i ajute să construiască un viitor mai sigur și mai protejat”, a spus Ludmila Bodiu, coordonatoare a activității educaționale, Centrul Internațional La Strada.

Elevii apreciază atât utilitatea semnăturii mobile, cât și a lecțiilor despre siguranță:

Vladimir Roponica, CNC al ASEM: „Semnătura mobilă o voi utiliza pentru a folosi documentele online, că să nu le port cu mine… E mai convenabil cu permisul de conducere, alte documente, buletinul și tot așa mai departe.

Daniela Ursu, CNC al ASEM: „Poate fi aplicată în unele servicii care chiar țin de necesitatea noastră și… la voucher cultural, eAdmitere și da, eu o să aplic la voucherul cultural. Astăzi o să-mi facă semnătură mobilă. A fost o conferință destul de utilă, pentru că tinerii ar trebui să fie informați ca să nu greșească și să nu cadă în plasa unor manipulări, unor șantaje și cumva discriminări în urma consecințelor pe care poate să le aducă ignorarea unei relații sigure online.

Andrei Babei, Orhei: „Lecția de astăzi m-a învățat că siguranța online este un lucru foarte important, care trebuie să-l știm fiecare. Semnătură electronică nu am, dar este cu siguranță în plan să o fac, deoarece are multe posibilități și face viața puțin mai ușoară… pentru a ne admite la facultate și, desigur, în viața zi cu zi.

Mihaela Radu, Orhei: „Eu cred că astfel de ateliere sunt foarte utile pentru că ne ajută să înțelegem ce trebuie să facem, ce comportament trebuie să avem în spațiul online, pentru că de foarte multe ori tinerii sunt foarte ușor de manipulat. Deci trebuie să fim foarte, foarte atenți la aceste aspecte, ca să le putem evita.

Profesorii confirmă: aceste activități sunt esențiale pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, care trebuie să fie gata să ghideze tinerii în lumea digitală.

„Siguranța online este un subiect destul de actual, întrucât elevii fiind la o vârstă când întâlnesc diferite dificultăți, diferite situații noi, este bine ca profesorul să fie pregătit întotdeauna cu un sfat, cu o idee, să fie alături de el, să-l poată ghida, sprijini, ajuta”, a menționat Nelea Fărâmă, profesoară, IPLT „Onisifor Ghibu”.

Dincolo de semnătura mobilă și sesiunile despre siguranță online, proiectul face parte dintr-un efort mai amplu al Fundației Orange Moldova de a construi un viitor digital pentru întreaga societate.

„Cu siguranță, doar prin educație, viitorul poate fi frumos, sigur și digitalizat. (04.02 – 04.46) Fundația Orange de mai mult de 15 ani ajută… deci fiecare al cincilea locuitor al Republicii Moldova beneficiază de digitalizare, cultură, educație și… medicină, adică cumva astea sunt ramurile cele mai importante pe care fundația pune accent și cu siguranță cele mai multe proiecte, mai mult de 115 proiecte implementate de Fundația Orange Moldova sunt axate pe digitalizare, inclusiv și acest proiect de semnatură mobilă în școli”, a conchis Inna Constantinova, Coordonator RSC, Orange Moldova.

Peste 10.000 de elevi și studenți din întreaga țară au beneficiat deja de campania „Semnătura Mobilă Orange în școala ta”. Vizitele în școli continuă, cu scopul de a echipa tinerii nu doar cu un instrument digital, ci și cu puterea de a se proteja în lumea virtuală.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO