Criza nu-i sperie pe moldoveni. Se împrumută într-o veselie de la bănci. Creditele noi s-au majorat cu peste 40%

21 Ian. 2022, 11:07
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Ian. 2022, 11:07 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna decembrie 2021, creditele noi acordate au constituit 4,7 miliarde de lei, în creștere cu 41,4% față de luna decembrie 2020, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Datele BNM relevă că 73,5% din creditele acordate reprezintă creditele  în moneda națională, care au constituit 3,4 miliarde de lei (+31,7% față de luna precedentă și +46,7% față de decembrie 2020). Totodată, 24,4% reprezintă creditele în valută, al căror volum recalculat în MDL a constituit 1 148,9 milioane lei (-2,1% față de luna precedentă și +31,7% față de decembrie 2020).

Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 48,8 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 33,4 la sută din totalul creditelor. În ceea ce privește rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională, acesta a constituit 8,84 la sută, la cele în valută – 3,93 la sută, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,21 la sută.

Volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice, în luna decembrie 2021, s-a majorat comparativ cu luna precedentă cu 5,4 la sută și a constituit 1,3 miliarde de lei. Rata medie la aceste credite s-a majorat cu 0,8 p.p.

Din perspectiva scopului creditelor acordate, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (60,5 la sută) și au fost acordate cu o rată medie de 10,36 la sută (+0,98 p.p. comparativ cu luna precedentă și +3,59 p.p. comparativ cu decembrie 2020).

Rata medie la creditele imobiliare s-a majorat cu 0,55 p.p față de luna precedentă și cu 0,90 p.p. față de decembrie 2020.

De menționat că 96,9% din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională. Creditele de consum, de asemenea, au fost acordate, preponderent, în moneda națională (99,7 la sută din totalul creditelor de consum).

Creditele în moneda națională cu termene de la 2 până la 5 ani, fiind cele mai solicitate în luna de raportare, au fost acordate cu o rată medie de 9,28 la sută (persoanelor juridice – cu 8,35%, persoanelor care practică activitate – cu 10,92 la sută, iar persoanelor fizice – cu 10,42 la sută).

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:02 // Actual //  Lupu Eduard

Maia Sandu susține că a aflat de reținerea fostului președinte Igor Dodon când a ajuns în SUA, la Boston. „Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, iar dacă domnul vizat în acest caz (n.r. Igor Dodon) crede că este cinstit nu are de ce să-și facă griji”.

Maia Sandu a spus că, „acest dosar trebuie să fie transparent la maxim, pentru a nu discredita Procuratura și reformele inițiate” și speră că „nu sunt jocuri politice ale cuiva”.

„Eu îmi doresc să avem o justiție independentă și profesionistă, care respectă legea în primul rând. Pentru asta am militat, pentru asta și-au dat votul cetățenii, pentru asta m-au susținut și la asta lucrez eu și colegii mei. Corupția este o problemă majoră în Republica Moldova. Din cauza corupției am ajuns să avem sărăcie, un stat slab, subminat. Din cauza corupției au ajuns atâția cetățeni să plece din țară, pentru că nu au avut opțiuni economice acasă. Așa cum am spus, lupta cu corupția și reforma justiției sunt extrem de importante pentru noi. O justiție corectă și independentă este soluția. Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii, indiferent dacă vine din partea presiunii publice sau din alte motive ar duce la discreditarea Procuraturii reformelor și a parcursului nostru european. Apelul meu ca de fiecare dată este ca Procuratura și celelalte instituții să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea”, a spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă după ședința CSS.

Totodată, șefa statului, a precizat că, după cum scrie realitatea.md, Procuratura trebuie să investigheze modul cum a fost gestionat acest dosar pornit pe numele lui Igor Dodon, dar și a probelor și dovezilor scurse în presă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău