Decizia de politică monetară: BNM întreprinde măsuri antiinflaționiste

30 Iul. 2021, 17:56
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Iul. 2021, 17:56 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Astăzi, 30 iulie 2021, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale până la 3,65 la sută anual. Totodată, se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 6,15 și, respectiv, până la 1,15 la sută anual. Nivelul rezervelor obligatorii rămâne același.

De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi, a fost aprobat și Raportul asupra inflației nr. 3, 2021, care urmează să fie publicat săptămâna viitoare.

Potrivit prognozei actuale, există riscul ca inflația să depășească limita superioară a intervalului de variație al țintei în contextul proinflaționist al mediului extern pronunțat care este marcat de recuperarea mai rapidă decât s-a anticipat a economiei mondiale și a principalilor parteneri de comerț extern ai Republicii Moldova, alături de persistența cotațiilor înalte la petrol, materii prime și produse alimentare.

În același timp, potrivit BNM, presiunile inflaționiste sunt susținute și de  cererea agregată internă, care este alimentată de recuperarea consumului populației pe fundalul creșterii salarizării în economie, a volumului creditelor noi acordate și a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice.

Potrivit datelor operative pentru aprilie-mai a.c. se conturează o recuperare a activității economice la nivelul de până la pandemie. În comparație cu luna mai 2019 se atestă o sporire a producției industriale (+4,4 la sută), a cifrei de afaceri la întreprinderile cu activitate principală de comerț cu amănuntul (+24,3 la sută) și a cifrei de afaceri cu servicii prestate populației (+40,6 la sută), precum și a importului de bunuri și servicii (+13,3 la sută).

Astfel, procesul inflaționist va fi persistent și nu va avea un caracter temporar. În aceste condiții, este imperioasă conlucrarea autorităților pentru a sincroniza politicile macroeconomice, în special, politica fiscală și cea monetară.

Următoarea ședință de promovare a politicii monetare se va desfășura la 3 septembrie 2021.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 15:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova va beneficia de finanțare nerambursabilă pentru modernizarea infrastructurii energetice a capitalei. Parlamentul a ratificat, astăzi, două acorduri de grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care vizează realizarea Proiectului „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”.

Acordul dintre Republica Moldova, S.A. „Termoelectrica” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind acordarea grantului din cadrul Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene prevede acordarea unei finanțări nerambursabile în valoare de 24,54 milioane de euro. De asemenea, a fost ratificat un Acord care prevede că BERD va mai acorda un grant de 15 milioane de euro, din Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est.

Resursele financiare sunt destinate pentru modernizarea infrastructurii energetice a capitalei. Proiectul „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău” are un buget total de 326 milioane de euro. Anterior, Parlamentul a ratificat un Acord de împrumut încheiat cu BERD. De asemenea, Banca Europeană pentru Investiții va acorda un credit de 143,5 milioane de euro.

Cu suportul partenerilor de dezvoltare, vor fi instalate 2 510 Puncte Termice Individuale, iar 1 665 de blocuri vor trece la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic. La fel, vor fi implementate 57 de proiecte-pilot pentru termoizolarea blocurilor de locuințe și modernizarea sistemelor interioare de distribuție a agentului termic, vor fi reabilitate rețelele termice și vor fi construite două stații de pompare. Astfel, vor fi reduse costurile pentru consumatorii finali, modernizarea și creșterea fiabilității serviciilor de încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră, precum și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluanților atmosferici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO