Cum organizez o vacanță reușită? Sfaturi utile

30 Iul. 2021, 17:28
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
30 Iul. 2021, 17:28 // Au Bani //  MD Bani

Pe cât de interesantă și relaxantă poate fi o vacanță, devine puțin stresant când vine vorba de organizare. Iată de ce, îți propunem câteva sfaturi pentru a planifica o vacanță, fără multe griji.

Alege destinația. În primul rând trebuie să știi unde vrei să mergi, aici trebuie să țineți cont de interese, dar nu uita și de buget.

De cât timp ai nevoie pentru a ajunge la destinație? În dependență de destinația pe care o alegi, trebuie să decizi mergi cu mașina sau cu avionul.

Cu cine călătorești. Dacă nu pleci singur, trebuie să ții cont și de preferințele celorlați, este recomandat să planificați împreună.

Ce tip de experiențe vrei să ai? Alege ce tip de vacanță vrei să ai: de aventura, la mare, la munte, în oras, sa mergi la festivaluri, de lux, de relaxare. Aici depinde deja de necesitățile tale și dorințe.

Rezervă din timp biletele de avion. Dacă planifici o călătorie cu avionul, atunci este recomandat să rezervi biletele din timp, informează-te ce se întâmplă dacă anulezi zborul.

Rezervă-ți cazarea. Cu cât rezervi mai devreme cazarea, cu atât poți găsi prețuri mai bune. Aici de asemenea trebuie să ții cont de mai multe aspecte, una este să mergi cu copiii și alta e să mergi cu iubitul.

Cu ce te deplasezi la destinație?  Decide dacă mergi cu mașina personală, închiriezi sau mergi cu transportul în comun.

Ce vrei să vizitezi? Înainte de a merge în vacanță este bine să ai și o listă de obiective pe care să le vizitezi, în acest fel, vei fi mai organizat și sigur.

Ce pui în bagaj?  Organizarea bagajului cît mai eficientă te ajuta să nu ai surprize neplăcute la destinație. Dacă mergi la mare vei avea nevoie de anumite haine, iar dacă ajungi la munte vei avea nevoie de altele.

Unde vei mânca. În cazul în care nu alegi un hotel cu alimentația inclusă, decide din timp unde vei lua masa, caută din timp recomandări, locuri unde poți testa gastronomia autohtonă, sau dacă ești vegan, caută restaurantele unde vei găsi acest tip de alimente.

Pregătește actele. Verifică să ai pașaportul valabil, permisul de conducere, cartea de identitate. Daca este nevoie de viză asigura-te că o vei obține la timp. De asemenea poți sa iți faci și asigurare medicală.

Roaming si conexiune la internet. Asigură-te că ai activat serviciul de roaming și datele mobile.

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău