Serbia a anulat mai multe contracte pentru achiziția de armament din Rusia, o relație care datează încă din perioada Uniunii Sovietice. Anunțul a fost făcut de Milan Mojsilović, șeful Statului Major General al Serbiei, într-un interviu acordat publicației Novosti.
Potrivit lui Mojsilović, sancțiunile internaționale împotriva Rusiei au făcut imposibilă continuarea livrărilor de armament. „În prezent, livrările de armament din Federația Rusă sunt practic imposibile. Încercăm să găsim soluții prin canale diplomatice. Am anulat mai multe contracte, iar altele au fost amânate, în speranța unei normalizări a relațiilor internaționale la nivel global”, a declarat oficialul.
Deși Serbia poate în continuare să achiziționeze piese de schimb pentru echipamentele militare de fabricație sovietică și rusească din alte țări care le produc sub licență, achiziția de echipamente noi din Rusia este blocată.
În 2022, Serbia a renunțat la planurile de achiziție a unei noi serii de avioane de vânătoare rusești și a optat în schimb pentru 12 avioane franceze Rafale, într-un contract de 2,7 miliarde de euro. Acestea vor înlocui flota de avioane MiG-29, aflate într-o stare avansată de uzură. Mojsilović a subliniat că această achiziție marchează începutul unei reforme majore a forțelor aeriene sârbe, care va include recalificarea piloților și modernizarea infrastructurii militare.
Decizia Serbiei reflectă o tendință mai largă, în care clienți tradiționali ai Rusiei, precum India, renunță la noi achiziții de armament rusesc. Potrivit Bloomberg, India a suspendat proiecte comune de producție de elicoptere și avioane de vânătoare și a refuzat o ofertă de închiriere a unui submarin nuclear din partea Moscovei.
Datele Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) arată că exporturile de armament ale Rusiei s-au prăbușit cu 53% între 2019 și 2023, comparativ cu perioada precedentă. Rusia a căzut de pe locul doi pe locul trei în clasamentul global al exportatorilor de armament, cu o cotă de piață de doar 11%.
Statele Unite conduc piața globală, cu o cotă de 42%, urmate de Franța, care a înregistrat o creștere de 47% a exporturilor de armament în ultimii cinci ani.