Decizia radicală a Serbiei! Spune stop achizițiilor de armament rus

09 Ian. 2025, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 09:53 // Actual //  Ursu Victor

Serbia a anulat mai multe contracte pentru achiziția de armament din Rusia, o relație care datează încă din perioada Uniunii Sovietice. Anunțul a fost făcut de Milan Mojsilović, șeful Statului Major General al Serbiei, într-un interviu acordat publicației Novosti.

Potrivit lui Mojsilović, sancțiunile internaționale împotriva Rusiei au făcut imposibilă continuarea livrărilor de armament. „În prezent, livrările de armament din Federația Rusă sunt practic imposibile. Încercăm să găsim soluții prin canale diplomatice. Am anulat mai multe contracte, iar altele au fost amânate, în speranța unei normalizări a relațiilor internaționale la nivel global”, a declarat oficialul.

Deși Serbia poate în continuare să achiziționeze piese de schimb pentru echipamentele militare de fabricație sovietică și rusească din alte țări care le produc sub licență, achiziția de echipamente noi din Rusia este blocată.

În 2022, Serbia a renunțat la planurile de achiziție a unei noi serii de avioane de vânătoare rusești și a optat în schimb pentru 12 avioane franceze Rafale, într-un contract de 2,7 miliarde de euro. Acestea vor înlocui flota de avioane MiG-29, aflate într-o stare avansată de uzură. Mojsilović a subliniat că această achiziție marchează începutul unei reforme majore a forțelor aeriene sârbe, care va include recalificarea piloților și modernizarea infrastructurii militare.

Decizia Serbiei reflectă o tendință mai largă, în care clienți tradiționali ai Rusiei, precum India, renunță la noi achiziții de armament rusesc. Potrivit Bloomberg, India a suspendat proiecte comune de producție de elicoptere și avioane de vânătoare și a refuzat o ofertă de închiriere a unui submarin nuclear din partea Moscovei.

Datele Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) arată că exporturile de armament ale Rusiei s-au prăbușit cu 53% între 2019 și 2023, comparativ cu perioada precedentă. Rusia a căzut de pe locul doi pe locul trei în clasamentul global al exportatorilor de armament, cu o cotă de piață de doar 11%.

Statele Unite conduc piața globală, cu o cotă de 42%, urmate de Franța, care a înregistrat o creștere de 47% a exporturilor de armament în ultimii cinci ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Ian. 2025, 18:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 18:22 // Actual //  Ursu Victor

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de la București a anunțat câștigătorul licitației pentru „Servicii de proiectare – faza Studiu de Fezabilitate” aferente construcției a patru poduri noi peste râul Prut, care vor conecta România și Republica Moldova.

Obiectivele vizate:

1. Pod nou Stânca (RO) – Costești (MD)

2. Pod nou Bumbăta (RO) – Leova (MD)

3. Pod nou Fălciu (RO) – Leca (MD)

4. Pod nou Răducăneni (RO) – Bărboieni (MD)

Licitația a fost câștigată de SC LIKE CONSULTING SRL, care va realiza studiile de fezabilitate pentru fiecare dintre cele patru loturi la un preț de 1.100.000 lei fără TVA per lot.

Durata fiecărui contract este de 12 luni, timp în care vor fi realizate studiile necesare pentru demararea construcției podurilor. Proiectele au scopul de a:

Crește capacitatea de transport între România și Republica Moldova;

Facilita conectarea Republicii Moldova la rețelele europene de transport TEN-T;

Optimizarea fluxului de mărfuri către Portul Constanța;

Elimina blocajele din punctele de trecere a frontierei.

Contractele sunt finanțate din bugetul de stat al României. După finalizarea perioadei legale pentru depunerea contestațiilor și soluționarea acestora, CNAIR va semna contractele cu ofertantul câștigător, după obținerea tuturor avizelor necesare.

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală