Depozitele de gaz ale Franței au ajuns la un grad de umplere de 99%

05 Oct. 2022, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Oct. 2022, 14:56 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Comisia franceză de Reglementare a Energiei (CRE) a anunțat că rezervele de gaz ale ţării au ajuns la 99%, un nivel superior mediei din alţi ani, scrie EFE.

„Pe 5 octombrie, producătorii aveau deja constituite rezerve de gaze de circa 130 TW/h, un nivel superior mediei din ultimii ani. Acesta volum de gaze reprezintă circa două treimi din consumul din timpul iernii al IMM-urilor şi consumatorilor casnici”, a precizat autoritatea într-un comunicat.

CRE explică faptul că vor fi importuri de gaze din Norvegia precum şi de gaze naturale lichefiate care, împreună cu schimburile cu ţările vecine, vor ajuta la completarea volumului de gaze necesar pentru a acoperi cererea consumatorilor francezi pe parcursul întregii ierni.

Autoritatea avertizează însă că ar putea apărea situaţii de tensiune în funcţie de condiţiile meteorologice din sezonul rece.

Premierul Elisabeth Borne, a afirmat luni că Franţa „este pregătită pentru a trece această iarnă”, după ce a ajuns la maximum cu rezervele de gaze, o măsură ce se are în vedere la nivel european.

Obiectivul Executivului era ca stocurile de gaze să fie de 100% înainte de 1 de noiembrie, data la care operatorii au obligaţia să ajungă la rezerve de 85%.

Pentru a evita riscul de penurie, Franţa se bazează şi pe obiectivul de a încerca o reducere a consumului de energie, motiv pentru care ministrul Tranziţiei Energetice, Agnes Pannier-Runacher, va prezenta joi aşa-numitul „Plan de sobrietate energetică”.

„Este prima măsură care poate face să scadă preţul electricităţii în mod eficient. Cu cât consumăm mai puţină energie, cu atât vor scădea preţurile. Astăzi piaţa anticipează un risc care nu este real”, a declarat, miercuri, ministra, după o reuniune cu principalii producători de energie.

Guvernul s-a angajat să le urmărească activitate pentru a evita ca aceştia să profite de creşterea „delirantă” a preţurilor la energie şi astfel încât contractele pe care le oferă companiilor şi persoanelor fizice să nu fie abuzive.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău