Deputat USR după declaraţiile lui Simion privind Republica Moldova: Nu mai curg banii de la Moscova?

04 Dec. 2022, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Dec. 2022, 05:59 // Actual //  bani.md

Deputatul USR Bogdan Rodeanu, preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, se întreabă ce motive ar putea avea liderul AUR, George Simion să declare că România nu trebuie să mai ajute financiar Republica Modova: „Oare nu mai curg banii de la Moscova?”, se întreabă deputatul, citat de mediafax.ro.

„Ce motive are George Simion de este atât de mârşav cu Republica Moldova? Oare nu mai curg banii de la Moscova? Oare prietenul şi partenerul lui, creierul AUR Moldova, Valeriu Munteanu, începe să aibă probleme cu obţinerea finanţărilor pentru partidul lor? Sunt întrebări fireşti”, scrie, sâmbătă, pe Facebook, Bogdan Rodeanu, preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.

Acesta spune că atâta vreme Rusia a putut „domina” Moldova prin sărăcirea oamenilor cu ajutorul politicienilor corupţi de la Chişinau, Moscova a fost mulţumită.

„La Chişinău se accelerează procedura de aderare la Uniunea Europeană. Asta înseamnă măsuri dure antifraudă şi anticorupţie. Cu toate consecinţele: puşcărie şi confiscarea fondurilor obţinute ilicit. Adică exact banii folosiţi pentru plata „protestatarilor” împotriva separării de Moscova. Şi se lucrează non-stop. Aplicarea măsurilor anticorupţie şi antifraudă la Chişinău înseamnă că oamenii Moscovei vor rămâne şi fără bani, fără libertate şi fără pârghii în instituţiile statului. Moscova e furioasă, George Simion e furios”, acuză Rodeanu.

Bogdan Rodeanu spune că în ciuda acestor situaţii, preşedintele Maia Sandu şi guvernul condus de PAS nu se limitează doar la a emite legi, ci vor să arate Europei cât de importantă e lupta naţională anticorupţie în protejarea de influenţa rusească.

„Vor aplica legea. Vor cădea capete. Moldova se reinventează şi îşi curăţă interferenţele financiare din partea Federaţiei Ruse, ca o ţară cu democraţie puternică. În acest context, problema lui George Simion este analiza resurselor financiare ale clonei AUR de la Chişinău. Un partid la fel de toxic pentru că e la fel de aservit intereselor Moscovei, cu aceleaşi mesaje antieuropene, condus de prietenul lui: Valeriu Munteanu. Afacerile creierului şi patronului AUR din Moldova devin publice şi ridică mari semne de întrebare. I se văd dedesubturile”, mai spune preşedintele Comisiei de Apărare.

România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu guvernul de la Chişinău, spune liderul AUR, George Simion: „Nu facem decât să finanţăm separatism anti-românesc finanţând acea guvernare”.

„Basarabia e România. E un adevăr care trebuie spus şi trebuie spus de fiecare dată. Scrie în Biblie: când oamenii vor tăcea, pietrele vor vorbi. De asta noi peste tot în ţară am scris Băsarabia e România. Asta e un adevăr şi adevărurile trebuie spuse tare şi răspicat. Un alt adevăr pe care tot noi trebuie să îl spunem este că România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism anti-românesc finanţând acea guvernare sau finanţându-l pe primarul Chişinăului, anti-românul Ion Ceban. Niciun leu pentru guvernul de la Chişinău”, a afirmat vineri George Simion, la Congresul AUR de la Alba Iulia.

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală