Banca Națională a Moldovei a sugrumat creditarea moldovenilor! Împrumuturile s-au prăbușit

03 Dec. 2022, 15:51
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2022, 15:51 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Politica monetară restrictivă a Băncii Naționale a Moldovei a lovit în creditele acordate populației și businessului. Volumul creditelor noi acordate pe parcursul a 9 luni ale anului 2022 s-a micșorat cu 11,5% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, cea mai mare creștere în valoare absolută pe parcursul a 9 luni ale anului 2022 a fost înregistrată la creditele acordate pentru procurarea /construcția imobilului, care au crescut cu 989,8 milioane lei (8,7%) până la 12,4 miliarde lei, la creditele acordate mediului financiar nebancar – cu 653,0 milioane lei (36,2%) până la 2,5 miliarde lei, la creditele acordate industriei alimentare – cu 556,2 milioane lei (16,3%) până la 4,0 miliarde lei, la creditele acordate persoanelor fizice care practică activitate – cu 549,7 milioane lei (47,9%) până la 1,7 miliarde lei, la creditele acordate comerțului – cu 426,4 milioane lei (3,5%) până la 12,6 miliarde lei, la creditele acordate agriculturii – cu 398,8 milioane lei (9,6%) până la 4,6 miliarde lei și la creditele acordate în domeniul construcțiilor – cu 284,2 milioane lei (26,2%) până la 1,4 miliarde lei.

Totodată, cea mai mare descreștere în valoare absolută a fost înregistrată la creditele acordate industriei productive cu 207,9 milioane lei (7,4%) până la 2,6 miliarde lei, la creditele acordate industriei energetice – cu 162,4 milioane lei (16,3%) până la 836,7 milioane lei.

Pe parcursul perioadei de referință, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor s-a majorat cu 0,4 p.p., constituind 6,5% la 30.09.2022, indicatorul menționat variind de la 1,8% până la 9,6%, în funcție de bancă.

Urmare a inflației galopante care a ajuns la 34%, BNM a majorat gradual politica monetară care în prezent este la 21,5%. În ultimul Raport asupra inflației guvernatorul BNM, Octavian Armașu susținea că banca centrală ar putea recurge la relaxarea politicii monetare. „Există toate premisele”.

Totodată, creditele neperformante în valoare absolută au crescut cu 13,1% (454,4 milioane lei) până la 3,9 miliarde lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău