Dezastru financiar pentru Liban: moneda naţională a fost devaluată cu 90%, pentru a face faţă crizei economice profunde

01 Feb. 2023, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Feb. 2023, 17:19 // Actual //  bani.md

Libanul şi-a devalorizat moneda cu 90%, în încercarea de a face faţă unei crize economice profunde, într-o mişcare care lasă în continuare lira sterlină mult peste cursul de pe piaţa neagră paralelă, scrie Ziaruul Financiar.

Banque du Liban a anunţat miercuri că a stabilit un nou curs de 15.000 de lire/ dolar, după ce moneda a fost ancorată la un curs fix de 1.507 lire pentru un dolar din 1997. Aceasta este încă mult sub nivelul de 60.000 de lire pentru un dolar, la care se tranzacţiona moneda paralelă în momentul anunţului băncii centrale.

Devalorizarea ar putea alimenta temerile legate de inflaţie într-o ţară în care rata anuală a inflaţiei pentru 2022 a depăşit 170%, potrivit cifrelor oficiale. Dar analiştii au spus că este o măsură provizorie costisitoare în absenţa unor reforme structurale mai ample pentru economia tulbure a Libanului.

Ministerul de Finanţe a anunţat în septembrie anul trecut că va devaloriza lira, dar a revenit asupra deciziei pe fondul criticilor că nu avea autoritatea necesară. În schimb, ministerul a aplicat noi rate în domeniile care intră în sfera sa de competenţă, inclusiv în domeniul vamal şi al colectării taxelor.

Deşi guvernul a ajuns la un proiect de acord cu FMI în luna aprilie, acordul a fost condiţionat de implementarea unor reforme economice şi politice divizorii, care nu au fost încă convenite. Acest lucru a alimentat speculaţiile din Liban că acordul ar putea să nu fie finalizat niciodată.

Unificarea cursurilor de schimb este una dintre condiţiile esenţiale impuse de FMI pentru deblocarea unui împrumut de 3 miliarde de dolari, considerat în general ca fiind singura modalitate prin care ţara poate începe să se redreseze din criză şi să restabilească încrederea în sistemul său financiar.

„Dar măsura nu unifică de fapt cursul de schimb”, a declarat Azar. „A creat doar un altul şi a creat incertitudine cu privire la momentul şi modul în care băncile vor putea să-şi acopere pierderile în valută, ambele contrar înţelegerii negociate cu FMI.”

Problemele Libanului, pe care Banca Mondială le-a numit una dintre cele mai grave crize economice din ultimii 150 de ani, au lăsat majoritatea oamenilor blocaţi în afara depozitelor lor şi mai mult de trei sferturi din populaţie în sărăcie.

Prăbuşirea monedei a însemnat că majoritatea oamenilor nu şi-au putut accesa economiile în dolari sau au fost forţaţi să facă retrageri în lire libaneze la rate extrem de mici, în absenţa unor legi oficiale de control al capitalului pentru a opri pierderile financiare pe care guvernul şi Banca Mondială le estimează la peste 70 de miliarde de dolari.

Majoritatea tranzacţiilor din Liban – de la cumpărăturile din supermarketuri la facturile telefonice – se fac acum aproape exclusiv în numerar, la cursul fluctuant al pieţei paralele. Libanezii folosesc aplicaţii mobile pentru a urmări fluctuaţiile înainte de a face tranzacţii la preţuri care se pot schimba din oră în oră. Disperarea a împins chiar o mână de oameni să jefuiască bănci sub ameninţarea armelor, pentru a-şi accesa propriile fonduri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO