Dezmăț monstru pe piața răsăritei! Slusari îl acuză pe ministrul Bolea: A admis debandada în complicitate cu Trans Oil

09 Apr. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2024, 09:56 // Actual //  bani.md

Autoritățile sunt foarte aproape de eliberarea licenței pentru importul de floarea soarelui către compania Trans Oil, pentru aproximativ 300 de mii de tone de răsărită programată să fie aduse din Ucraina, constată reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, într-o postare pe Facebook.

Forța Fermierilor atrage atenția că această decizie aruncă o umbră de rușine asupra țării, în special având în vedere că în 2023 Moldova a avut o recoltă semnificativă de aproape 750 de mii de tone de floarea soarelui, cu stocuri suficiente din anul anterior. Cu toate acestea, importurile masive din Ucraina pun sub semnul întrebării strategia agricolă a țării. „În septembrie 2023 noi am avut cele mai joase prețuri de achiziții la floarea soarelui din ultimii 5 ani. A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei”, a punctat Slusari.

„Încă din primăvara anului 2023, Forța Fermierilor a avertizat asupra pericolului importurilor din Ucraina, în urma exemplului dat de alte țări est-europene precum Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. În ciuda acestor avertismente, preocupările noastre au fost ignorate, iar manipularea mediatică a încercat să prezinte agricultorii ca fiind împotriva Ucrainei”, declară un reprezentant al organizației.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute. În același timp, fabricile de producție a uleiului, deținute de Trans Oil, nu și-au asigurat stocurile suficiente, preferând să se bazeze pe importurile masive din Ucraina.

Ca rezultat al acestei erori strategice a Ministerului Agriculturii, agricultorii au suferit pierderi financiare considerabile, iar țara se confruntă acum cu o criză de materie primă, care va duce la creșterea prețurilor la floarea soarelui importată. În plus, există riscul ca România să restricționeze exporturile de cereale și oleaginoase din Moldova din cauza importurilor masive.

„Nu știu dacă reprezentanții Ministerului Agriculturii au admis conștient și în complicitate cu Trans Oil debandadă pe piața internă a răsăritei sau este vorba doar de incompetență, însă pentru mine evident că ministrul Bolea trebuie să-și asume acest dezmăț și să depună demisia de onoare. Dacă cuvântul «onoare» mai este relevant pentru el ”, conchide Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală