Începe recensământul populației și locuințelor în Republica Moldova

08 Apr. 2024, 15:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Apr. 2024, 15:08 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, pe 8 aprilie, începe recensământul populației și locuințelor în Republica Moldova, o operațiune crucială ce va dura trei luni, până pe 7 iulie.

Acest proces va implica colectarea informațiilor prin recenzarea directă a persoanelor, precum și prin obținerea de date din surse administrative sau private. După finalizarea recensământului, Biroul Național de Statistică va evalua acoperirea și precizia datelor colectate prin ancheta postrecenzare.

Recensământul are ca obiectiv furnizarea de informații esențiale despre populația rezidentă și locuințele din Republica Moldova, ce vor fi folosite pentru elaborarea și evaluarea politicilor publice, cercetarea științifică și sprijinirea mediului de afaceri.

Iată câteva întrebări frecvente și răspunsuri despre procesul de recensământ:

1. Câte vizite va efectua recenzorul la domiciliul persoanelor?
Recenzorul va face 5 vizite la domiciliu, iar în cazul absenței, va lăsa o notificare pentru a stabili un moment convenabil pentru recenzare.

2. Poate un alt membru al familiei să răspundă în locul meu la întrebările din chestionarul de recensământ?**
Da, un membru adult al familiei poate oferi răspunsuri despre ceilalți membri ai gospodăriei.

3. Cine răspunde în locul copiilor?
Părinții sau persoanele adulte care au grijă de copii vor furniza informațiile despre aceștia.

4. Dacă sunt în afara țării în perioada recensământului, cum voi fi recenzat?
Veți fi recenzat la locuința de unde ați plecat, iar un membru rămas în țară va oferi informații recenzorului.

5. Cetățenii străini aflați pe teritoriul țării trebuie să participe la recensământ?
Da, dacă locuiesc în Republica Moldova timp de cel puțin 12 luni.

Acestea sunt doar câteva din întrebările adesea puse, însă pentru mai multe informații, cetățenii sunt încurajați să contacteze Biroul Național de Statistică sau să viziteze site-ul dedicat recensământului.

Recensământul este un moment esențial pentru obținerea unor date precise și actualizate despre populație și locuințe, care vor fi utilizate pentru planificarea și dezvoltarea viitoare a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău