„Discuții de ochii lumii” – Sergiu Tofilat demască ineficiența ședinței despre tarifele la gaze

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 14:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 14:19 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

CET Nord a decis să iasă de pe piața liberă de achiziție a gazelor naturale și să revină la Moldovagaz, după ce a întâmpinat mai multe dificultăți legate de reglementarea prețurilor. Într-o declarație făcută recent, Brînza a explicat că CET Nord a fost prima entitate care a părăsit piața reglementată, achitându-și toate datoriile, și a semnat, pe 15 martie, convenția cu Bursa Română de Mărfuri (BRM), iar la 11 aprilie a procurat gaze naturale la un preț mai mic decât cel reglementat, a declarat Marian Brînza, directorul CET Nord.

„Am hotărât să achiziționăm gaze până la 1 octombrie și apoi să continuăm pe termen lung, pe un an gazier. Însă, pe parcurs, am întâmpinat mai multe impedimente legate de punctul 28 din metodologia ANRE, care plafonează prețul. Acesta a limitat cheltuielile de achiziție, iar prețurile aplicate nu puteau depăși nivelul celor reglementate de ANRE”, a spus Brînza.

Directorul CET Nord a menționat că au avut mai multe ședințe pentru modificarea legislației secundare, dar nu s-a găsit o soluție care să permită liberalizarea pieței și echilibrarea prețurilor. De asemenea, Brînza a subliniat că în data de 28 iunie, compania a primit o ofertă cu un preț mai mare de 9.000 MDL/MWh, față de prețul reglementat de 7.750 MDL/MWh, iar în septembrie, prețul a fost ajustat, dar în continuare s-a înregistrat o pierdere de aproximativ 2,6 milioane de lei din cauza diferenței de preț.

În ciuda încercărilor de a achiziționa gaze la prețuri mai avantajoase, CET Nord a fost nevoită să revină la Moldovagaz din cauza obstacolelor reglementare și a diferențelor de preț, care au avut un impact negativ asupra tarifului și asupra stabilității financiare a companiei.

Pe 11 aprilie 2024, CET Nord a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră BRM, iar câștigătoare a licitației a fost desemnată compania „NATURAL GAZ DC”. Acest contract viza livrarea unei cantități de 22.279,649 MWh-G de gaze naturale pentru perioada mai-septembrie, la prețul de 691,90 MDL/MWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală