Discuții între Vasiloi și Tofilat. Călătoria cu trenul este o modalitate rapidă de trecere a frontierei de stat

21 Dec. 2021, 12:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Dec. 2021, 12:43 // Actual //  MD Bani

Șefii Poliției de Frontieră și Întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova s-au întâlnit într-o ședință în care au discutat despre funcționalitatea punctelor de trecere a frontierei feroviare și reluarea unor curse internaționale, dar și necesitatea îmbunătății infrastructurii în vederea asigurării condițiilor indispensabile efectuării controlului la trecerea frontierei de stat. Potrivit reprezentanților ambelor delegații, călătoria cu trenul este o modalitate rapidă de trecere a frontierei de stat.

Rosian Vasiloi a apreciat inițiativa reluării circulației celor două trenuri Chișinău-București și Iași-Ungheni, astfel oferindu-se posibilitatea călătorilor de a opta și pentru această cale pentru a reveni acasă sau pentru a planifica o vacanța în România. Totodată, funcționalitatea punctului de trecere a frontierei Ungheni feroviar este mai mult decât necesară în ajunul sărbătorilor, când se atestă un flux majorat de călători, astfel fiind și o modalitate eficientă de a degaja circulația transfrontalieră prin punctele de trecere a frontierei auto.

În cadrul ședinței s-a discutat și despre deficiențele identificate la punctele de trecere a frontierei feroviare și care influențează în mod direct controlul trecerii frontierei de stat. Printre cele mai importante probleme au fost menționate: lipsa unei infrastructuri moderne, insuficiența încăperilor de serviciu destinate Poliției de Frontieră, amenajarea integrală a perimetrului teritoriului gării cu gard, întru imposibilitatea asigurării regimului, lipsa iluminării teritoriului punctelor de trecere a frontierei și celui aferent ceea ce îngreunează activitatea de monitorizare continuă și control eficient al graniturilor de tren.

„Aceste aspecte vor fi discutate și analizate în cadrul ședințelor interne ale Întreprinderii, iar în cel mai apropiat timp va fi înaintat un set de propuneri menite să excludă aceste neajunsuri” a menționat Oleg Tofilat.

Amintim că, din data de 12 decembrie a fost reluată circulația trenului nr.105/106  Chișinău-București. Până pe 31 decembrie trenul va circula de 2 ori pe săptămână, cu plecare din Chișinău în zilele de joi și duminică, iar din București în zilele de luni și vineri. Începând cu 02 ianuarie 2022 trenul va circula de 3 ori pe săptămână, cu plecare din Chișinău în zilele de marți, joi și duminică, iar din București în zilele de luni, miercuri și vineri. Concomitent a fost reluată circulația zilnică a trenului de frontieră Iași-Ungheni.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 09:59 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o criză de mare semnificație geopolitică. Armenia, o fostă republică sovietică, independentă din 1991, se rupe de Rusia și caută să fie aliată occidentală în curtea din spate a lui Putin.

Prim-ministrul Nikol Pashinyan spune că țara sa are nevoie de sprijin pentru a evita războiul cu vecinul puternic armat Azerbaidjan – și este clar despre importanța legăturilor strânse cu UE și alte națiuni occidentale, potrivit Independent..

După un scurt și scurt conflict cu Azerbaidjanul, un adversar vecin, Armenia este în proces de rupere cu legăturile sale istorice cu Rusia pentru a deveni un aliat occidental în curtea din spatele lui Vladimir Putin.

Jucătorii implicați în luptele sângeroase din Ucraina și Orientul Mijlociu sunt, de asemenea, prezenți în această regiune. Rusia – presupusul aliat al Armeniei – nu a reușit să protejeze țara de invazia azeră și pare să-și fi schimbat partea. Israelul, care a trimis cantități uriașe de arme pentru a ajuta Azerbaidjanul – și Iranul șiit, care a declarat că nu va permite graniței sale cu Armenia să cadă sub controlul Azerbaidjanului ostil și „entității sioniste”, pe care o susține.

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, cunoaște capcanele cu care se confruntă în gestionarea pivotării către Occident, evitând, în același timp, un alt război cu Azerbaidjanul, al cărui conducător, Ilham Aliyev, a continuat să amenințe cu și mai multe ofensive.

Încercările lui Pashinyan de a face echilibru au dus la acuzații de liniște acasă, susținând că îi face prea multe concesii lui Aliyev cu puțin în schimb. Au loc proteste pentru decizia guvernului său de săptămâna trecută de a preda patru sate Azerbaidjanului.

Vorbind în capitală, Erevan, unui grup restrâns de jurnalişti britanici, Pashinyan recunoaşte că „Federaţia Rusă este un jucător serios şi semnificativ în regiunea Caucazului de Sud”. Dar spune că au existat măsuri ale Armeniei de a crea legături puternice cu statele occidentale și Uniunea Europeană, mai ales că protestele au dus la reforme politice în urmă cu șase ani.

În acest sens, Pashinyan spune: „Nu am fost niciodată departe de Occident. Realizările noastre în domeniul democrației au creat o realitate obiectivă în care relația noastră se poate dezvolta dinamic, dar pentru un moment… am spus că democrația pentru noi nu este o politică adoptată de circumstanțe, este o strategie pe care am adoptat-o.”

Turbulențele din ultimii ani au dus la formarea de noi alianțe, spune Pashinyan: „Într-adevăr, diversificăm relațiile externe, dar nu suntem singurii care o facem. Practic în întreaga lume nu ai găsi niciun actor care să nu-și diversifice relațiile externe. Armenia nu a putut trece cu vederea această nouă tendință.

„În ceea ce privește apropierea în continuare de Uniunea Europeană. Am spus în discursul meu în fața Parlamentului european că Republica Armenia este pregătită să fie cât mai apropiată de Uniunea Europeană. În acest moment, se pare că ne îndreptăm în această direcție pentru că, foarte important, acesta este un proces public. Transparența este de cea mai mare importanță pentru noi.”

Mișcarea către Occident făcută de Armenia a fost cuplată cu o antipatie și neîncredere în creștere față de Rusia, văzută cândva ca un aliat ferm – un stat creștin coleg într-un Caucaz predominant musulman.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău