(DOC) Aflarea în parcuri și păduri este permisă însă cu anumite restricții. Iată ce reguli trebuie să respectăm

30 Apr. 2021, 12:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Apr. 2021, 12:47 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Sezonul estival e tot mai aproape, iar autoritățile s-au grăbit să anunțe, prin decizia de ieri a CNESP, oamenii că au voie să meargă în păduri, parcuri, alei și plaje, însă în grupuri mai mici de trei persoane, cu excepția membrilor unei familii. Mai mult, în decizia CNESP, măsura apare cu: „Se recomandă aflarea în locurile publice”, scrie Realitatea.md.

Cât despre persoanele cu vârsta de peste 63 de ani, autoritățile recomandă acestora să petreacă cât mai mult timp acasă, iar în spațiul public să iasă doar dacă au o necesitate stringentă. Vârstnicii pot ieși din case doar în cazul în care au deplasări în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, la magazin, la medicul de familie sau alte motive care nu pot fi amânate.

Nici pentru copii, veștile nu sunt mai bune. Atât în vacanța de Paște, cât și în perioada de după, CNESP recomandă evitarea aflării pe terenuri de joacă a copiilor în absența părinților sau a tutorelui legal. Iar odată ieșiti, picii sunt rugați să respecte măsurile sanitare, iar părinții să fie responsabili.

Amintim că membrii CNESP au mandatat comisiile teritoriale să ia decizia de a institui stare de urgență în sănătate publică la nivel local în situația în care incidența cazurilor trece de 100 de infectări la 100 de mii de cetățeni. Decizia a fost luată după ce magistrații Curții Constituționale au anulat hotărârea Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgență în perioada 1 aprilie-30 mai.

Ce alte măsuri restrictive au aprobat membrii CNESP, aflați în documentul de mai jos.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 11:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În fiecare zi Întreprinderea Municipală Piața Centrală publică pe pagina de Facebook prețurile afișate la Piața Centrală la fructe, legume, verdeață, dar și legume. Astăzi, prețurile la cireșe și căpșuni au scăzut. De exemplu un kilogram de cireșe poate fi cumpărat și cu 8 lei pentru un kilogram, iar căpșunii cu 15 lei pe kilogram.

De câteva zile au apărut în vânzare și primele caise. Astăzi, un kilogram de caise costă 25 de lei. De asemenea, în vânzare sunt și păstăi, prețul cărora diferă în funcție de sort. Un kilogram de castraveți se vinde cu 8 lei, iar prețul roșiilor variază.