Lista de medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, EXTINSĂ

06 Aug. 2021, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Aug. 2021, 10:13 // Actual //  MD Bani

Lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală prin ordinul comun al MSMPS și CNAM, care a fost completată cu Denumiri comune internaționale (DCI) noi, doze și forme noi a DCI existente în Lista DCI de medicamente compensate, maladii și indicații noi pentru tratament, a „suferit” undele modificări.

Astfel, a fost extinsă lista medicamentelor compensate cu un preparat pentru tratamentul de lungă durată a pacienților cu osteoporoză – ACIDUM ALENDRONICUM sub formă de comprimate, care va avea o rată de compensare de 40%.

Au fost expuse în redacție nouă indicațiile la anumite DCI din Lista medicamentelor compensate care se regăsesc în Anexa nr.1 Lista de Denumiri Comune Internaționale de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru ROSUVASTATINUM, prescris pacienților cu risc cardiovasculare, CLOPIDOGRELUM (pentru tratamentul pacienților după angioplastiile coronariene, a arterelor periferice, infarct miocardic cu fibrilație atrială), SIMVASTATINUM – pentru pacienții cu risc cardiovascular înalt, VALSARTANUM (pentru tratamentul pacienților hipertensivi cu intoleranță la inhibitorii enzimei de conversie a angiotenzinei.), care au drept scop excluderea restricții de prescriere a acestor medicamente de către medicii prescriptori de medicamente compensate.

De asemenea, Lista de Denumiri Comune Internaționale a medicamentelor compensate a fost completată cu doze și forme noi după cum urmează:

SALMETEROLUM+FLUTICASONUM –suspensie de inhalat presurizată, pentru tratamentul maladiilor respiratorii la copii; BILASTINUM, comprimate orodispersabile, pentru tratamentul epedermolizei buloase; CLEMASTINUM soluție injectabilă, pentru tratamentul epedermolizei buloase; ACETYLCYSTEINUM – capsule pentru tratamentul astmului bronșic la copii și în tratamentul infecției cu coronavirus de tip nou, ACETYLCYSTEINUM soluție injectabilă de inhalat prin nebulizator/pentru instilație endotraheopulmonară, pentru tratamentul astmului bronșic la copii și în tratametul infecției cu coronavirus de tip nou.

O altă prevedere vizează modul de prescriere și eliberare a medicamentelor psihotrope compensate. Urmare a modificărilor operate, au fost aduse în concordanță prescrierea și evidența medicamentelor psihotrope. La fel, au fost efectuate modificări la Reţeta-model pentru prescrierea medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De menționat că, noile reglementări vor intra în vigoare în momentul publicării Ordinului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO