Lista de medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, EXTINSĂ

06 Aug. 2021, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Aug. 2021, 10:13 // Actual //  MD Bani

Lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală prin ordinul comun al MSMPS și CNAM, care a fost completată cu Denumiri comune internaționale (DCI) noi, doze și forme noi a DCI existente în Lista DCI de medicamente compensate, maladii și indicații noi pentru tratament, a „suferit” undele modificări.

Astfel, a fost extinsă lista medicamentelor compensate cu un preparat pentru tratamentul de lungă durată a pacienților cu osteoporoză – ACIDUM ALENDRONICUM sub formă de comprimate, care va avea o rată de compensare de 40%.

Au fost expuse în redacție nouă indicațiile la anumite DCI din Lista medicamentelor compensate care se regăsesc în Anexa nr.1 Lista de Denumiri Comune Internaționale de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru ROSUVASTATINUM, prescris pacienților cu risc cardiovasculare, CLOPIDOGRELUM (pentru tratamentul pacienților după angioplastiile coronariene, a arterelor periferice, infarct miocardic cu fibrilație atrială), SIMVASTATINUM – pentru pacienții cu risc cardiovascular înalt, VALSARTANUM (pentru tratamentul pacienților hipertensivi cu intoleranță la inhibitorii enzimei de conversie a angiotenzinei.), care au drept scop excluderea restricții de prescriere a acestor medicamente de către medicii prescriptori de medicamente compensate.

De asemenea, Lista de Denumiri Comune Internaționale a medicamentelor compensate a fost completată cu doze și forme noi după cum urmează:

SALMETEROLUM+FLUTICASONUM –suspensie de inhalat presurizată, pentru tratamentul maladiilor respiratorii la copii; BILASTINUM, comprimate orodispersabile, pentru tratamentul epedermolizei buloase; CLEMASTINUM soluție injectabilă, pentru tratamentul epedermolizei buloase; ACETYLCYSTEINUM – capsule pentru tratamentul astmului bronșic la copii și în tratamentul infecției cu coronavirus de tip nou, ACETYLCYSTEINUM soluție injectabilă de inhalat prin nebulizator/pentru instilație endotraheopulmonară, pentru tratamentul astmului bronșic la copii și în tratametul infecției cu coronavirus de tip nou.

O altă prevedere vizează modul de prescriere și eliberare a medicamentelor psihotrope compensate. Urmare a modificărilor operate, au fost aduse în concordanță prescrierea și evidența medicamentelor psihotrope. La fel, au fost efectuate modificări la Reţeta-model pentru prescrierea medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De menționat că, noile reglementări vor intra în vigoare în momentul publicării Ordinului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău