Doi dealeri agricoli au dat lovitura! Mega tun de un milion de lei. Puțini ar fi avut curajul

01 Nov. 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2023, 10:51 // Actual //  bani.md

Procurorii PCCOCS au finalizat o investigația privind evaziunea fiscală în domeniul vânzării fructelor, anunțând trimiterea în judecată a două companii și a patru persoane implicate, inclusiv directoarea acestora și doi foști angajați. Evaziunea, estimată la aproximativ 1.000.000 de lei, a implicat utilizarea de sume mai mici și nume false ale producătorilor agricoli în documentele de cumpărare și în declarațiile fiscale.

Dosarul, însumând 37 de volume, a fost încredințat Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) la sfârșitul anului 2021 și ulterior a fost investigat de Serviciul Fiscal de Stat în 2022. Peste 100 de martori au fost audiați în timpul anchetei, iar aproape 200 de rapoarte de expertiză au fost elaborate în cadrul procesului de investigație.

Ancheta a scos la iveală modul în care cele două companii și cei patru inculpați, între care directoarea și doi angajați, au acționat în perioada 2015-2016. Aceștia au indicat în mod fals sume mai mici și informații eronate despre producătorii agricoli din regiunea centrală a Republicii Moldova și din Chișinău, astfel încât să evite plata impozitelor și taxelor pe venituri. De asemenea, unele sume au fost fictiv raportate ca și cheltuieli ale companiilor, alimentând astfel schema de evaziune fiscală.

În plus, procurorii au solicitat și aplicat sechestru asupra bunurilor inculpaților, inclusiv un apartament, un garaj și două automobile, în vederea posibilei confiscări, după pronunțarea unei hotărâri de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunile de evaziune fiscală, inculpații riscă amenzi de până la 350.000 lei sau închisoare de până la 5 ani, împreună cu restricții de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe o perioadă de 2-5 ani. În același timp, cele două întreprinderi implicate se confruntă cu o amendă de până la 800.000 lei și riscul lichidării lor. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, persoanele implicate beneficiază de prezumția nevinovăției conform legii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO