Dolarul atinge maximul ultimelor două decenii pe fondul perspectivelor Fed

22 Sept. 2022, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2022, 11:27 // Actual //  Lupu Eduard

Dolarul american a atins joi un nou maxim al ultimelor două decenii în raport cu principalele valute, impulsionat de perspectivele optimiste ale Rezervei Federale privind ratele dobânzilor şi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de oameni, scrie Reuters.

Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu un coş de şase valute, inclusiv euro, lira sterlină şi yenul, a urcat până la 111,79 pentru prima dată de la jumătatea anului 2002.

Dolarul a urcat la un nou maxim al ultimilor 24 de ani, peste 145 de yeni, după ce Banca Japoniei a menţinut joi ratele foarte scăzute ale dobânzilor.

De asemenea, moneda americaană a înregistrat noi maxime faţă de monedele regionale, de la dolarul australian şi cel neozeelandez până la yuanul chinezesc şi won-ul coreean, precum şi faţă de dolarul din Singapore şi baht-ul thailandez.

Fed a emis noi proiecţii care arată că ratele ating un maxim de 4,6% anul viitor, fără reduceri până în 2024. Fed a majorat intervalul de variaţie al ratei dobânzii ţintă cu încă 75 de puncte de bază în cursul nopţii, până la 3,00%-3,25%, aşa cum era de aşteptat pe scară largă.

Dolarul a fost deja susţinut de cererea de active de refugiu după ce Putin a anunţat că va chema rezerviştii pentru a lupta în Ucraina şi a declarat că Moscova va răspunde cu toată puterea vastului său arsenal dacă Occidentul va continua ceea ce el a numit „şantajul nuclear”.

Randamentul titlurilor Trezoreriei americane pe doi ani a atins un nou maxim al ultimilor 15 ani, de 4,132%, în tranzacţiile de la Tokyo.

„Atât proiecţiile Fed, cât şi titlurile despre Rusia au contribuit la întărirea dolarului, care a fost deosebit de acută faţă de euro şi alte monede europene”, a declarat Shinichiro Kadota, strateg senior FX la Barclays în Tokyo.

Dolarul a urcat până la 145,405 yeni , dar apoi a revenit brusc în urma reacţiei la anunţul BOJ, iar ultimele tranzacţii au fost cu 0,31% mai mare, la 144,53.

Banca Angliei anunţă, de asemenea, joi, deciziile de politică monetară, pieţele fiind împărţite în ceea ce priveşte posibilitatea unei creşteri de 50 sau 75 de puncte de bază.

Lira sterlină a coborât la un nou minim al ultimilor 37 de ani, de 1,1221 dolari, iar ultima dată a fost schimbată la 1,1240 dolari, o scădere de 0,26% faţă de şedinţa precedentă.

Euro a slăbit până la un nou minim al ultimilor 20 de ani, de 0,9807 dolari, înainte de a se tranzacţiona miercuri cu 0,18% mai puţin, la 0,9820 dolari.

Dolarul australian a scăzut cu 0,6%, la 0,6593 dolari, după ce a atins 0,6583 dolari, cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020.

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Dec. 2022, 10:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Moldova NORTEK a fost inaugurat la Bălți. Acesta are o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați și a fost creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo”. Centrul are drept scop avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de nord a țării, dar și creșterea potențialului de inovare a Republici Moldova în diverse domenii ale științei.

Cei mai entuziasmați de deschiderea acestui centru sunt elevii și studenții care vin aici.

„Cel mai greu proces este de gândire a roboticii și a construcției, dar peste tot unde ai construit trebuie de programat și asta e cel mai captivant”.

„Eu am privit la televizor și am descoperit și în școală tot avem așa fel. Și am zis de ce să nu încerc. Este interesant, poate fi captivant. La unii copii le place și poate deveni o profesie”.

„Interacțiunea dintre mediul academic, studenți, elevi și industrie va facilita transferul de tehnologie din laboratoarele de cercetare științifică către sectorul real industrial.  Acolo unde ideile inovative se vor dezvolta și transforma în producție. Suntem convinși că Centrul de Inovații și Transfer Tehnologic NORTEK va deveni un adevărat generator de progres, care va aduce prosperitate societății noastre”,a declarat Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

NORTEK oferă acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în agricultură, industrie, servicii creative și alte sectoare ale economiei regionale.

„Cu inaugurarea unor asemenea centre sunt sigură că vom avea tot mai mulți antreprenori care își vor găsi rostul, vor crește și vor crea locuri de muncă acasă. Un asemenea spațiu modern, care are și săli de studii, și laboratoare, și incubatoare de afaceri este o șansă pentru ca toată regiunea de nord și toată țara să devină mai competitivă și să valorifice talentul și spiritul antreprenorial al tinerilor”, a punctat prim-ministra, Natalia Gavrilița.

 Centrul va susține tinerele talente în tehnologie și inginerie, va accelera start-up-urile și va dezvolta antreprenoriatul. Toate cu scopul de a spori competitivitatea economică a regiunii nord.

„ Guvernul SUA este interesat să susțină în continuare comunitatea din Bălți cu USAID tehnologia viitorului pentru a crea un HUB industrial. Sunt convins că împreună putem face din NORTEK un centru al tehnologiei și digitalizării din nordul Moldovei”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Deschiderea NORTEK va da startul unui nou capitol în dezvoltarea acestei regiuni. NORTEK va lua expertiza inginerească din sectorul industrial și cel de producere din mai multe raioane și o va completa cu inovație, creativitate, sustenabilitate și tehnologii de ultima generație”, a menționat Karin Borovic, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei, Charge d’Affaires.

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul public, academic, privat și partenerii de dezvoltare, cu o valoare totală de investiții în infrastructură de 71,5 milioane lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău