În Sri Lanka inflația a ajuns la 70% în luna august

22 Sept. 2022, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Sept. 2022, 10:43 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Rata anuală a inflației din Sri Lanka a crescut la peste 70% în august, în timp ce se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii.

Datele oficiale au arătat, de asemenea, că prețurile alimentelor au crescut cu 84,6% față de un an în urmă, scrie BBC. Țara nu și-a putut permite importurile cheie – inclusiv combustibil, îngrășăminte și medicamente.

Luna trecută, Banca Centrală a Sri Lanka a declarat că se așteaptă ca inflația să se reducă, pe măsură ce economia țării a încetinit, după ce a atins un vârf de aproximativ 70%.

Cifrele oficiale publicate săptămâna trecută au arătat că economia s-a contractat cu 8,4% în cele trei luni până la sfârșitul lunii august.

Înainte de pandemie, Sri Lanka era foarte dependentă de turism pentru valute străine, inclusiv dolarul american. Odată cu pandemia de COVID-19  turiștii au încetat să mai viziteze țara din cauza restricțiilor.

La începutul acestei luni, Sri Lanka a ajuns la un acord preliminar cu Fondul Monetar Internațional pentru un împrumut de 2,9 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline). Cu toate acestea, acordul depinde de faptul că țara primește și fonduri de la creditori privați.

Sri Lanka este printre cele 10 țări din lume cu cea mai mare inflație alimentară. Experții au avertizat că creșterea prețurilor la alimente înseamnă că problemele economice pentru Sri Lanka vor continua pentru ceva timp.

Securitatea alimentară rămâne o mare îngrijorare pentru țară, mai ales că lipsa de îngrășăminte – din cauza lipsei de valută străină – a afectat semnificativ producția agricolă. Potrivit unor estimări, producția de alimente s-a redus aproape la jumătate.

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Fiul lui Aleksander Litvinenko, opozantul lui Vladimir Putin ucis cu poloniu la Londra, în 2006, a primit ordin de mobilizare în armata rusă. Recrutorii au venit la casa lui din Moscova, relatează The Guardian.

Anatoli Litvinenko, în vârstă de 28 de ani, a dezvăluit că a fost chemat să facă serviciul militar în Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, de către soldați care păreau să nu cunoască istoria sa tragică cu regimul lui Vladimir Putin.

„Pe la jumătatea lunii octombrie, la aproape o lună după ce Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia, s-a auzit o bătaie la ușa apartamentului din Moscova, înregistrat ca reședința mea oficială”, a scris el duminică în The Observer, înainte de difuzarea unui nou serial de televiziune care spune povestea otrăvirii tatălui său de către asasinii ruși.

„Prietenii de familie care locuiesc acum acolo au deschis ușa și au dat peste doi ofițeri din administrația militară rusă, care i-au întrebat dacă sunt acasă. I-au informat că nu am mai fost acasă de peste 20 de ani”, a spus el.
Aleksander Litvinenko, fost ofiţer al serviciilor secrete ruse specializat în crima organizată, a devenit un opozant vocal al lui Vladimir Putin. El a murit în 2006, la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde cu poloniu radioactiv la Hotelul Millenium din Londra, unde se întâlnise cu doi bărbați, Dmitri Kovtun și Andrei Lugovoi.

Anchetatorii britanici au găsit urme de poloniu la toate locurile din Londra pe unde trecuseră cei doi suspecţi, inclusiv în birouri, hoteluri, avioane şi la stadionul echipei de fotbal Arsenal.

Suspecţii au negat că l-ar fi otrăvit pe Litvinenko, iar Rusia a refuzat să-i extrădeze pentru a fi judecaţi.

De pe patul de moarte, fostul spion l-a acuzat pe Putin că a ordonat uciderea lui, însă Kremlinul a negat întotdeauna că a avut vreun rol.

Un judecător în cadrul anchetei britanice asupra acestui caz a concluzionat în 2016 că asasinarea lui Litvinenko a fost o operaţiune a FSB aprobată cel mai probabil de directorul de la acea vreme a instituţiei, Nikolai Patruşev, şi de Putin însuşi.

Iar în septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că otrăvirea cu poloniu a lui Litvinenko „este imputabilă Rusiei”.

Dmitri Kovtun a murit de COVID-19, anul acesta.

Andrei Lugovoi este om de afaceri și membru al Parlamentului rus.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău