În Sri Lanka inflația a ajuns la 70% în luna august

22 Sept. 2022, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Sept. 2022, 10:43 // Actual //  MD Bani

Rata anuală a inflației din Sri Lanka a crescut la peste 70% în august, în timp ce se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii.

Datele oficiale au arătat, de asemenea, că prețurile alimentelor au crescut cu 84,6% față de un an în urmă, scrie BBC. Țara nu și-a putut permite importurile cheie – inclusiv combustibil, îngrășăminte și medicamente.

Luna trecută, Banca Centrală a Sri Lanka a declarat că se așteaptă ca inflația să se reducă, pe măsură ce economia țării a încetinit, după ce a atins un vârf de aproximativ 70%.

Cifrele oficiale publicate săptămâna trecută au arătat că economia s-a contractat cu 8,4% în cele trei luni până la sfârșitul lunii august.

Înainte de pandemie, Sri Lanka era foarte dependentă de turism pentru valute străine, inclusiv dolarul american. Odată cu pandemia de COVID-19  turiștii au încetat să mai viziteze țara din cauza restricțiilor.

La începutul acestei luni, Sri Lanka a ajuns la un acord preliminar cu Fondul Monetar Internațional pentru un împrumut de 2,9 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline). Cu toate acestea, acordul depinde de faptul că țara primește și fonduri de la creditori privați.

Sri Lanka este printre cele 10 țări din lume cu cea mai mare inflație alimentară. Experții au avertizat că creșterea prețurilor la alimente înseamnă că problemele economice pentru Sri Lanka vor continua pentru ceva timp.

Securitatea alimentară rămâne o mare îngrijorare pentru țară, mai ales că lipsa de îngrășăminte – din cauza lipsei de valută străină – a afectat semnificativ producția agricolă. Potrivit unor estimări, producția de alimente s-a redus aproape la jumătate.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău