Dow Jones şi S&P 500, cea mai slabă lună septembrie din ultimii zece ani. Ce a afectat evoluția pieței?

04 Oct. 2021, 12:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2021, 12:09 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Indicii bursieri americani Dow Jones şi S&P 500 au încheiat cea mai slabă lună septembrie din ultimul deceniu, conform Barron’s. Totuşi, declinul a fost acompaniat de un progres major în capitala Washington DC, unde Congresul a anunţat că va menţine cheltuielile guvernamentale la nivelurile actuale până pe 3 decembrie. Proiectul evită o închidere a guvernului şi a fost trimis preşedintelui Joe Biden, care l-a semnat cu câteva ore înainte de expirarea fondurilor. S&P 500 a suferit un declin de 4,8% în septembrie, însă a reuşit să termine al treilea trimestru pe plus. În medie, când indicele scade cu peste 2% în septembrie, acesta va înregistra un minus de 0,4% în octombrie, scrie Ziarul Financiar.

Dintre cei trei indici majori din Statele Unite, Dow Jones a avut cea mai slabă performanţă de-a lungul perioadei iulie-septembrie, raportând un minus de aproape 2%, ceea ce marchează cel mai mare declin trimestrial din T1/2020 încoace. Luna trecută, Dow Jones a scăzut cu 4,3%, iar Nasdaq, indicele marilor companii tech, s-a depreciat cu peste 5%. Printre factorii care au afectat evoluţia pieţei americane de capital se numesc temerile cu privire la perspectivele veniturilor corporative în următoarele trimestre, în contextul în care vor persista problemele lanţurilor de aprovizionare, şi randamentele tot mai mare ale bondurilor, pe măsură ce Rezerva Federală (banca centrală a SUA) semnalează o majorare a ratelor dobânzilor. Totodată, este posibil ca managerii de portofoliu să fi vândut acţiunile care au performat slab în T3/2021, creând astfel o imagine mai pozitivă a investiţiilor realizate de clienţi. Dow Jones s-a apreciat cu peste 11% de la începutul anului. S&P 500 şi Nasdaq au înregistrat creşteri de 16% şi, respectiv, 13%.

 

Realitatea Live

21 Oct. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dat fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas – “Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”, citată de profit.ro.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova). În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie