Acţiunile Evergrande se opresc din tranzacţionare: Gigantul chinez se pregăteşte să strângă cash

04 Oct. 2021, 11:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2021, 11:54 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Dezvoltatorul imobiliar Evergrande se pregăteşte să vândă o parte din divizia de servicii de real estate a companiei. Este a doua vânzare de active în tot atâtea săptămâni, ţinând cont că gigantul chinez se chinuie să obţină cash într-o perioadă marcată de o gravă lipsă de lichiditate, notează CNBC.

Acţiunile Evergrande şi Evergrande Property Services s-au oprit din tranzacţionare luni dimineaţa. Într-un document trimis bursei din Hong Kong, Evergrande spune că a solicitat întreruperea proceselor de trading înainte de a face un anunţ cu privire la o „tranzacţie majoră”.

Evergrande Property Services a declarat că anunţul constituie „o potenţială ofertă generală pentru acţiunile companiei”.

De asemenea, dezvoltatorul chinez Hopson a suspendat tranzacţionarea acţiunilor, citând un anunţ iminent privind o „tranzacţie majoră” de achiziţionare a acţiunilor unei societăţi listate la Hong Kong, fără să ofere un nume în acest sens. Grupul media Global Times, deţinut de statul chinez, menţionează că Evergrande va vinde 51% din divizia de servicii imobiliare către Hopson pentru mai mult de 5 miliarde de dolari, scrie Ziarul Financiar.

Săptămâna trecută, Evergrande a spus că intenţionează să vândă o participaţie de 1,5 miliarde de dolari la Shengjing Bank către o firmă de asset management a guvernului de la Beijing.

Datoriile de peste 300 de miliarde de dolari ale Evergrande au stârnit un val de temeri în rândurile investitorilor globali, care au avertizat că firma se poate îndrepta către un default în viitorul apropiat. Gigantul imobiliar nu a reuşit să plătească două dobânzi pentru obligaţiuni offshore, alimentând astfel fricile investitorilor de peste hotare. Până acum, compania a oferit puţine detalii în ceea ce priveşte respectivele plăţi.

Mai mult, Evergrande se confruntă cu alt deadline – plata unor bonduri de 260 de milioane de dolari, emise de Jumbo Fortune Enterprises şi garantate de Evergrande, obligaţiunile ajungând astăzi la maturitate.

Neplata obligaţiunilor ar constitui un default şi ar pune presiune pe yuanul chinezesc, spune Vishnu Varathan, head of strategy al băncii japoneze Mizuho Bank.

Realitatea Live

21 Oct. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dat fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas – “Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”, citată de profit.ro.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova). În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie