Dragoș Tudorache: UE nu va abandona Republica Moldova în această iarnă. Va acorda sprijin financiar și expertiză

29 Oct. 2021, 09:47
 // Categoria:  // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Oct. 2021, 09:47 //  //  Dumitrita Culiuc

Uniunea Europeană pregătește o nouă asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, însă deocamdată nu se știe care va fi componenta de grant și care va fi cea de împrumut. O spune raportorul pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoș Tudorache. Potrivit oficialului, Bruxelles-ul nu va abandona Republica Moldova în această iarnă, acordându-i sprijin financiar și expertiză în vederea depășirii crizei energetice, transmite IPN.

Europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, spune că Uniunea Europeană examinează acum soluții pe termen mediu și lung pentru a ajuta Republica Moldova să-și diversifice sursele de alimentare cu gaze naturale și să învețe să gestioneze eficient astfel de crize energetice.

„Și aici Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova, mă refer la expertiză, ca să învețe să joace pe piața liberă a gazelor. Deja sunt experți europeni care au intrat în contact cu omologii lor din Republica Moldova pentru a ajuta cu expertiză. Și bineînțeles, găsirea unor soluții de stocare. Orice țară care folosește gazul are nevoie de capacitate de stocare, tocmai pentru a trece peste perioadele dificile prin care trece Moldova acum”, a spus europarlamentarul în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, oficialul spune că soluția pe termen scurt pe care Uniunea Europeană o poate oferi Republicii Moldova este alocarea fondurilor, astfel încât țara noastră să procure, până la identificarea unui consens cu Gazprom, gaze naturale de pe piața internațională și să ajute cetățenii să facă față facturilor mari.

„Negocierile sunt avansate și pentru o nouă asistență macrofinanciară, se discută cât din această asistență să fie grant și cât împrumut. Pentru că este clar că aceste 60 de milioane nu acoperă nici pe departe nevoia Republicii Moldova de a trece peste iarnă. În România suntem într-o plină criză politică ce face ca dialogul dintre cele două guverne să nu se bazeze pe niște piloni foarte solizi, dar Guvernul interimar de la București este angajat și au avut loc discuții serioase pentru găsirea unor soluții. Nici România nu stă foarte bine la capitolul stocuri, însă și România trebuie să depună efort pentru a ajuta Republica Moldova, folosind gazoductul care, iată, a devenit complet funcțional”, a punctat Tudorache.

Recent, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova asistență financiară neramburasabilă în valoare de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 //  //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău