Durleșteanu îl terfelește pe Dodon și vrăjește Moscova: Coloana a 5-a a altui stat. Cu Rusia se poate de conlucrat

13 Iun. 2022, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2022, 10:03 // Actual //  bani.md

Într-o postare pe Facebook, fosta ministră de Finanțe, Mariana Durleșteanu susține că partidele de stânga au apărut organizat o dată cu Revoluția Franceză și erau purtătoarele intereselor persoanelor lipsite de drepturi și oprimate, un mod de luptă contra unui individualism ce exploata păturile sărace. Din păcate, în Republica Moldova partidele de stânga, și mă voi referi în special la PSRM, au fost vectori geopolitici, înregimentați într-o formă de coloană a 5-a a unui stat străin, iar noțiunea de stânga a fost doar o vopsea, menită să acopere activitățile geopolitice ale finanțatorilor.

„PSRM-ul cu Igor Dodon în frunte au compromis stânga moldovenească nu doar prin subordonarea față de Rusia ci și față de gruparea oligarhului Vlad Plahotnic ce-i devenise finanțator. Printr-un discurs demagogic și promisiuni economice goale a sucit mințile unor oameni de bună credință, inclusiv mie, în timp ce primea bani murdari furați din buzunarele moldovenilor. Marea problemă nu este a Rusiei că și-a promovat interesele prin Dodon ci că el și alții ca el au acceptat să fie cozile de topor ale acestora, deși, cu Rusia se poate de conlucrat fără să primești bani de la ei, respectându-te și servind Republica Moldova”, susține Durleșteanu.

Potrivit ei, stânga nu înseamnă geopolitică, nu înseamnă complicitate cu oligarhii hoți ci grija față de bunăstarea oamenilor, înseamnă dezvoltarea solidarității sociale, înseamnă, în final, un stat social responsabil față de toți cetățenii. Adică, exact ceea ce nu a făcut Igor Dodon!

„A numi PSRM-ul de stânga sau pe Dodon exponent al stângii, în timp ce el privește de la balconul vilei construite pe banii proveniți din afaceri oneroase și numără multele milioane de euro subtilizate prin interpuși, este o greșeală ce a costat și va costa Republica Moldova”, afirmă fosta ministră de Finanțe.

Evoluțiile externe prognozează un val de crize, inclusiv alimentară, în care intervențiile statului în favoarea cetățenilor cu venituri modeste vor fi imperative, iar PSRM-ul lui Dodon va fi doar o momeală geopolitică anti-socială care nu doar că va continua furturile, corupția și afacerile negre pe sub masă, ci va mări catastrofa.

Fosta ministră de Finanțe explic și de ce s-a retras din cursa pentru a fi numită prim-ministră.

„Am fost victima minciunilor PSRM-iste trebuie să spun că acceptul meu pentru funcția de premier viza un guvern tehnocrat care să pregătească alegerile anticipate în mai puțin de un an, respectiv în februarie 2022. Ieșirea mea din cursă s-a datorat riscului de a deveni prizoniera unor interese obscure al cărui beneficiar era grupul lui Plahotniuc în frunte cu Andronache-Nichiforciuc protejate de PSRM și PP Șor. Nu am fost și nu voi fi niciodată ventrilocul hoților. Sunt independentă politic, și mai ales financiar, iar singurul scop al meu este bunăstarea cetățenilor simpli și echilibrul dintre imperativul aderării la UE și un colos geostrategic cum este Rusia”, a precizat Durleșteanu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău