Duşuri de două minute, vapoare-cisternă pline de GNL în porturi, stocuri de lemne de foc: Europa se pregăteşte de iarnă

05 Nov. 2022, 19:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Nov. 2022, 19:16 // Actual //  Lupu Eduard

O flotilă de nave transportatoa­re de GNL stă parcată în apropie­rea coastei Spaniei, aşteptând să-şi des­carce încărcătura preţioasă pen­tru reţeaua energetică a Europei. În Finlanda, guvernul îndeamnă priete­nii şi familiile să facă saună împreună pentru a economisi energie.

Ambele eforturi sunt emblematice pentru măsurile pe care Europa le ia pentru a-şi creşte aprovizionarea cu energie şi a conserva combustibilii înaintea unei ierni fără gaze ruseşti, scrie The New York Times.

Depozitele subterane din întrea­ga Europă sunt umplute cu stocuri de urgenţă de gaze, centralele nucleare din Germania vor funcţiona în continuare. Din Franţa până în Suedia, termostatele sunt fixate la doar 19 grade Celsius. Slovacia în­deam­nă oamenii să-şi limiteze duşu­rile la două minute.

Astfel de eforturi au drept obiec­tiv reducerea dependenţei de energia rusească şi includ construirea de noi conducte, operaţiuni de foraj pentru gaze pe plan local şi construirea de noi platforme pentru primirea de gaze din destinaţii îndepărtate. Deşi cota surselor de energie regenerabilă din Europa este în creştere, gazele naturale sunt în continuare de bază pentru majoritatea locuinţelor şi companiilor, astfel că o aprovizio­nare constantă este vitală.

Campanii de conştientizare sunt în desfăşurare în întreaga Europă pen­tru a încuraja gospodăriile şi com­paniile să economisească energie.

Consumul de energie a scăzut în septembrie în mai multe ţări, deşi este dificil de determinat dacă cauza este legată de vremea bună, preţurile ridi­ca­te sau eforturi voluntare de conser­vare. Există însă semne că firmele, organizaţiile şi publicul sunt receptive.

În Suedia, de exemplu, dioceza Lund a anunţat că intenţionează să închidă parţial sau complet 150 din 540 de biserici în iarnă pentru conservarea energiei.

Germania şi Franţa au emis ample îndrumări, cum ar fi reducerea încălzirii în toate locuinţele, clădirile publice şi ale companiilor, utilizarea electrocasnicelor în afara orelor de vârf şi scoaterea din priză a dispozitivelor electronice atunci când nu sunt folosite.

Potrivit Reuters, industria germană şi-a redus consumul de gaze cu aproape o cincime luna trecută. Pentru a face faţă costurilor ridicate, operatorii industriali şi-au crescut preţurile, au trecut la combustibili alternativi sau au înlocuit produse mari consumatoare de energie cu importuri. Gospodăriile germane şi-au redus consumul cu 36% în termeni anuali în septembrie, după 10% în martie.
În Danemarca, scrie The New York Times, gospodăriile sunt îndemnate să evite uscătoarele, în timp ce Slovacia îşi îndeamnă cetăţenii să folosească mai mult cuptoarele cu microunde şi să se spele pe dinţi cu un singur pahar de apă.

Companiilor li se cere să facă şi mai mult, iar majoritatea guvernelor au stabilit ţinte pentru retaileri, producători şi birouri pentru a găsi modalităţi de reducere a consumului de energie. Guvernele, la rândul lor mari consumatoare de energie, îşi reduc încălzirea, restrâng iluminatul străzilor şi închid bazinele de înot municipale.

În Grecia, oamenii recurg la surse mai ieftine de încălzire, cum ar fi lemnele de foc, notează Kathimerini. În faţa cererii în creştere, mai multe consilii locale au decis să distribuie lemne gratuite celor vulnerabili.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău