Duty Free-urile fugarului Șor, cuibușor de nebunii pentru afacerile ilegale cu fum din România! Contrabanda înflorește

22 Aug. 2022, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Aug. 2022, 16:04 // Actual //  bani.md

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a continuat să scadă şi în iulie, ajungând la 6,1% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în mai, conform studiului realizat de compania Novel Research. Studuiul arată o scădere cu 23% a ratei contrabandei la frontieră moldo-română.

„În luna iulie, piaţa neagră a scăzut la nivel naţional cu 1 p.p. De remarcat scăderea semnificativă a comerţului ilicit în partea de nord-est a ţării, cu 13,4 p.p. faţă de mai, până la 13,3%, cel mai mic procent înregistrat în această zonă, cu toate că regiunea este în continuare cea mai afectată de contrabandă. Pe de altă parte, în regiunea sud-est piaţa neagră a crescut cu 3,9 p.p. până la 7,2%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ţigaretele etichetate ca fiind destinate Duty Free deţin cea mai mare pondere, de peste 50%, surclasând ‘cheap whites’, care au reprezentat până acum principala sursă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Contrabanda a atins un minim istoric de 6,1% din totalul pieţei de tutun din România ca rezultat al eforturilor continue ale autorităţilor de aplicare a legii, însă traficul ilicit continuă să reprezinte un risc serios la adresa dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, a subliniat, la rândul său, că Novel înregistrează un minim al contrabandei, dar şi schimbări semnificative în structura provenienţei ţigaretelor de pe piaţa neagră. Astfel, creşterea ponderii produselor tip Duty Free, din care o treime reprezintă produse destinate magazinelor din Republica Moldova, arată că este necesară o cooperare mai strânsă a autorităţilor de aplicare a legii din România cu cele din ţările vecine şi un cadru legislativ anti-contrabandă unitar în regiune.

„Serviciul Vamal colaborează cu JTI începând cu anul 2008, având la bază un Protocol în care sunt prevăzute principiile de colaborare între părți. JTI susține eforturile Serviciului Vamal în activitatea antifraudă şi totodată își manifestă întregul suport în vederea continuării acțiunilor de combatere a traficului ilicit cu țigarete.
În cadrul acestui parteneriat, SV a beneficiat de asistență tehnică și metodologică din partea JTI, compania a contribuit la dotarea cu echipament special şi cu unităţi de transport a echipelor canine”, se arată în infromația Serviciului Vamal.

Recent RISE.md a scris că Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul furtul miliardului ar fi vândut afacerea Duty Free unui bancher rus.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba s-a pronunțat pentru închiderea magazinelor Duty Free de la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova. Trebuie să rămână doar acele ordinare, care să plătească toate taxele, așa cum o fac restul antreprenorilor.

În primele 6 luni duty-free-urile au beneficiat de facilități fiscale (TVA, accize, taxe vamale) de 1 miliard de lei. Au fost ani când a fost și mai mult, chiar și peste 3 miliarde (înainte de pandemie).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău