Duty Free-urile fugarului Șor, cuibușor de nebunii pentru afacerile ilegale cu fum din România! Contrabanda înflorește

22 Aug. 2022, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Aug. 2022, 16:04 // Actual //  bani.md

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a continuat să scadă şi în iulie, ajungând la 6,1% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în mai, conform studiului realizat de compania Novel Research. Studuiul arată o scădere cu 23% a ratei contrabandei la frontieră moldo-română.

„În luna iulie, piaţa neagră a scăzut la nivel naţional cu 1 p.p. De remarcat scăderea semnificativă a comerţului ilicit în partea de nord-est a ţării, cu 13,4 p.p. faţă de mai, până la 13,3%, cel mai mic procent înregistrat în această zonă, cu toate că regiunea este în continuare cea mai afectată de contrabandă. Pe de altă parte, în regiunea sud-est piaţa neagră a crescut cu 3,9 p.p. până la 7,2%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ţigaretele etichetate ca fiind destinate Duty Free deţin cea mai mare pondere, de peste 50%, surclasând ‘cheap whites’, care au reprezentat până acum principala sursă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Contrabanda a atins un minim istoric de 6,1% din totalul pieţei de tutun din România ca rezultat al eforturilor continue ale autorităţilor de aplicare a legii, însă traficul ilicit continuă să reprezinte un risc serios la adresa dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, a subliniat, la rândul său, că Novel înregistrează un minim al contrabandei, dar şi schimbări semnificative în structura provenienţei ţigaretelor de pe piaţa neagră. Astfel, creşterea ponderii produselor tip Duty Free, din care o treime reprezintă produse destinate magazinelor din Republica Moldova, arată că este necesară o cooperare mai strânsă a autorităţilor de aplicare a legii din România cu cele din ţările vecine şi un cadru legislativ anti-contrabandă unitar în regiune.

„Serviciul Vamal colaborează cu JTI începând cu anul 2008, având la bază un Protocol în care sunt prevăzute principiile de colaborare între părți. JTI susține eforturile Serviciului Vamal în activitatea antifraudă şi totodată își manifestă întregul suport în vederea continuării acțiunilor de combatere a traficului ilicit cu țigarete.
În cadrul acestui parteneriat, SV a beneficiat de asistență tehnică și metodologică din partea JTI, compania a contribuit la dotarea cu echipament special şi cu unităţi de transport a echipelor canine”, se arată în infromația Serviciului Vamal.

Recent RISE.md a scris că Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul furtul miliardului ar fi vândut afacerea Duty Free unui bancher rus.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba s-a pronunțat pentru închiderea magazinelor Duty Free de la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova. Trebuie să rămână doar acele ordinare, care să plătească toate taxele, așa cum o fac restul antreprenorilor.

În primele 6 luni duty-free-urile au beneficiat de facilități fiscale (TVA, accize, taxe vamale) de 1 miliard de lei. Au fost ani când a fost și mai mult, chiar și peste 3 miliarde (înainte de pandemie).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO