E lege! Noutăți esențiale în programul Prima Casă. Autoritățile compensează 60% din dobândă

13 Iul. 2022, 09:59
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
13 Iul. 2022, 09:59 // Slider //  Lupu Eduard

Beneficiarii programului Prima Casă vor achita mai puțin din dobânda pentru credit. Astfel, după majorarea dobânzii la 5,35% beneficiarii vor achita doar 670 de lei,  a anunțat într-un briefing de presă ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Dobânda pentru programul Prima Casă va fi plafonată pentru șase luni la 4% și pentru 12 luni la cel mult 6%.

„Dobânda majorată de 5,35% se reduce cu 1,35%. Între timp, Ministrul Finanțelor va elabora mecanismul de acordare a ajutorului pentru beneficiarii programului de 50% (2%) a plății dobânzilor. Cumulativ, beneficiarii vor achita doar 35% din majorarea dobânzii”, a explicat Gaibu.

De exemplu, pentru un credit de 500 mii de lei pe 25 de ani rata lunară este 3700 lunar. După majorare aceasta a crescut la 5530 de lei. Or, prim măsurile aplicate, beneficiarii vor achita doar 670 de lei. Peste 1100 de lei din costul creditului va fi compensat de Guvern.

Plafonarea dobânzii se va aplica imediat, de la 1 iulie până în prezent ca să nu depășească aceasta plafonare.

Beneficiarii vor economisi circa 25 mil de lei, iar pentru compensarea costurilor dobânzilor mai mari Ministerul Finanțelor va contribui cu peste 35 mil. de lei pentru cei 7601 beneficiari ai programului Prima Casă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău